pénzügyek

2020.02.01. 18:28

Orbán Viktor: messze vannak az álláspontok az EU költségvetéséről

A kormányfő szerint az elmúlt években az európai gazdaságpolitikát Brüsszelben elrontották.

Beja, 2020. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Plenkovic horvát kormányfõ a Kohézió Barátai csoport kormányfõi szintû ülésén a portugáliai Beja városában 2020. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Még messze vannak egymástól az álláspontok az Európai Unió következő többéves költségvetését illetően – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű ülését követően, szombaton a portugáliai Beja városában.

A kormányfő kiemelte: az elmúlt években az európai gazdaságpolitikát Brüsszelben „elrontották”, és ennek hamarosan látni fogjuk a nyilvánvaló következményeit.

Már arra lehet számítani, hogy ebben az évben az eurózóna „biztosan elveszíti a növekedési képességét, vagyis megáll” – vélekedett. Hozzátette: de az övezeten kívül is – Közép-Európát is ideértve – lehetnek hatásai a korábbi rossz gazdaságpolitikának.

Közölte: bár Magyarország megtette, a legtöbb ország nem csökkentette az adókat, nem támogatta a versenyt és olyan védelmi intézkedéseket vezetett be, amelyek rosszak voltak a gazdaságnak.

Összességében az európai gazdaság versenyképessége „világméretekben csökkent, és ennek meg kell fizetni az árát” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor elmondta: a mostani tárgyalás arról szólt, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy az európai gazdaság ismét növekedési pályára álljon és visszanyerje a versenyképességét.

Emlékeztetett: éppen most ér véget az előző hétéves költségvetés, „most egy újat kell megalkotni”, és most arról beszéltek, hogyan kell ezt megtenni, hogy az az európai gazdaság növekedéséhez, gyarapodásához, így az emberek jólétéhez vezessen.

A viták elején vagyunk, nagyon messze vannak még az álláspontok

- fogalmazott.

Úgy látja, elsősorban abban kell egyetértenie a tagállamoknak, hogy az EU versenyképességének visszaszerzése a legfontosabb. Ehhez pedig olyan költségvetésre van szükség, amely a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja a tagállamoknak, továbbá ösztönözni kell azokat az országokat, amelyek készen állnak az adók csökkentésére – közölte.

A miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága pénteken megszűnt, azt mondta:

„a britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet”.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy tervezi-e bejelenteni a Fidesz kilépését az Európai Néppártból, nemmel felelt, hozzátéve: nem tervez semmilyen bejelentést.

A Kohézió barátai csoport 2005-ben jött létre lengyel kezdeményezésre, hogy képviselje a kedvezményezett tagországok érdekeit a nettó befizető országokkal szemben, ráirányítsa a figyelmet a kohéziós politika aktuális kérdéseire, összehangolja az álláspontokat és rendezze a vitákat. A csoport tagjai először 2012-ben üléseztek.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Andrej Plenkovic horvát kormányfő a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű ülésén a portugáliai Beja városában 2020. február 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában