Digitális gazdaság

2019.09.09. 11:35

Orbán Viktor: nyertesei akarunk lenni ennek az új világnak

A kormányfő szerint az uniónak egységesen kéne cselekednie a digitalizáció területén, mivel a világ teljesen megváltozott, és már nem Európa a középpont.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A digitális gazdaság egyre erősebb pozíciókkal rendelkezik Magyarországon, így a magyar GDP 25 százalékát a digitális gazdaság állítja elő – minderről Orbán Viktor beszélt a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) Telecom World 2019 elnevezésű konferenciáján.

„Magyarország már most is egy digitális gazdaság Európa szívében, a jövő nálunk már elkezdődött”

- mondta a kormányfő az Origo tudósítása szerint.

Úgy látja, az uniónak egységesen kéne cselekednie a digitalizáció területén, mivel a világ teljesen megváltozott, és már nem Európa a középpont.

Orbán Viktor arról beszélt az ITU budapesti kongresszusán, hogy nagy öröm, hogy négy év után ismét itt van ez a rendezvény.

A stabilitás nagy érték – tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy izgalmas idők vannak Európában, új vezetők kerültek a kontinens élére. Ezzel párhuzamosan zajlik a brexit is – jegyezte meg.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyaroknak van múltjuk a digitális világban, „ott voltunk az első cölöpök leverésénél”.

Mi, magyarok szinte sportot űzünk abból, hogyan lehet egy-egy kérdésről teljesen mást gondolni, mint a világ többi része. Ennek a magyar karakternek a kifejeződése a Rubik-kocka

- tette hozzá.

Magyarország nemcsak készen áll, hanem bele is kezdett abba a munkába, hogy a digitális világ egyik sikertörténete legyen. Az esélyünk jó, mert szilárd alapok vannak – mondta a kormányfő

Az elmúlt tíz év Magyarországon bebizonyította, hogy „nálunk a jövőt nemcsak meg tudják tervezni, hanem meg is tudják valósítani”

- mondta a kormányfő.

Hou-lin Csao, a szervezet fõtitkára a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-én / Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A konferenciát megnyitó előadásában Hou-lin Csao, a Nemzetközi Távközlési Egyesület főtitkára a gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen technológiai fejlődésről, valamint a kkv-k digitális előrelépésének fontosságáról beszélt a szervezet ITU Telecom World 2019 elnevezésű konferenciájának megnyitóján a Hungexpón.

A résztvevők gazdasági szerepére és számára utalva azt mondta, Budapest ma az infokommunikáció fővárosa; több mint 150 kkv vesz részt idén a konferencián, 40 országból.

Hou-lin Csao hangsúlyozta, hogy a tanácskozás a digitális szakadék csökkentésére is lehetőséget ad. Az ITU elkötelezett abban, hogy mindenkinek biztosítsák a távközléshez való hozzáférést – mondta, és emlékeztetett rá, hogy a világ lakosságának fele nem rendelkezik még online összeköttetéssel.

Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs területen működő, globális intézménye, amelynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése, Magyarország alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. 2018-ban Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe, a 48 tagú tanácsba. Az ITU Telekom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot biztosítva, összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magán szektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit.

Borítókép:

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-én.

MTI/Koszticsák Szilárd

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában