Zéró tolerancia

2018.07.19. 15:03

Orbán Viktor: teljesítjük kötelességünket a zsidó közösséggel szemben

Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. Minden magyar állampolgárt megvédenek, így a zsidó közösség is a kormány védelme alatt áll.

Forrás: MTI Fotó

A magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben, amikor Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével találkozott.

A miniszterelnök az elnöki rezidencián az izraeli államfővel folytatott megbeszélése elején kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad.

Minden magyar állampolgárt megvédenek, így a zsidó közösség is a kormány védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

– jelentette ki.

Orbán Viktor kifejtette: az antiszemitizmus modern formái terjedőben vannak Nyugat-Európában, míg Közép-Európában csökken az antiszemitizmus. Magyarország támogatja a helyi zsidó közösség kulturális újraépítését – tette hozzá.

A gazdasági kapcsolatokat illetően közölte: 200 izraeli cég működik Magyarországon ötezer magyar embernek állást adva, és ezek a vállalatok elégedettek Magyarországgal. Az izraeli miniszterelnökkel arról is beszéltek, hogy miként erősíthetnék ezt az együttműködést – idézte fel.

Reuven Rivlin hangsúlyozta: nagyra értékelik az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására, továbbá azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújt a nemzetközi szervezetekben Izraelnek.

Mint mondta, fontos küzdeni a neofasizmus ellen, hiszen az teret enged a rasszizmusnak és a gyűlöletnek, ezért komoly veszélyt jelent a szabad világra.

Az államfő kiemelte a demokrácia jelentőségét, és közölte: Izraelben zsidó demokráciát építenek, ahol természetes a szabad vallásgyakorlat.

Borítókép:

Reuven Rivlin izraeli elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt az elnöki rezidencián Jeruzsálemben 2018. július 19-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában