Illegális bevándorlás

2019.06.29. 10:40

Őrizetbe vették egy migránsokat szállító német hajó kapitányát az olaszok

Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség, miután hajójával kikötött Lampedusában. A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.

An image grab taken from a video released by Local Team on June 29, 2019, shows the Sea-Watch 3 charity ship's German captain Carola Rackete being arrested by Italian police, in the Italian port of Lampedusa, Sicily. - The Sea-Watch 3 charity ship carrying dozens of migrants rescued off Libya forced its way into the Italian port of Lampedusa on June 28 night after a lengthy standoff, the charity said. The boat's German captain Carola Rackete, 31, was arrested and the 40 migrants were still on board after the vessel docked. After manoeuvring the ship into port without permission, Rackete was arrested by police for refusing to obey a military vessel, a crime punishable by between three and 10 years in jail. She offered no resistance and was escorted off the vessel without handcuffs. (Photo by Anaelle LE BOUEDEC / various sources / AFP) / Italy OUT

Forrás: AFP

Fotó: Anaelle Le Bouedec

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik európai uniós tagállamtól a kikötésre.

A Sea Watch 3 még a nyílt vízen néhány nappal a kikötés előtt
Fotó: AFP

Kapitánya, Carola Rackete a héten végül úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni. Szombat hajnalban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett. A nőt a vámőrség emberei elvezették.

Az olasz ügyészség pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője azt mondta, hogy Rackete csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat. Ebben az esetben is lefoglalják a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett – tette hozzá Salvini.

A negyven illegális bevándorlót a regisztráció után egy lampedusai menekülttáborba vitték. Az olasz külügyminisztérium szerint Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányat.

Borítókép: A hajó női kapitányát, Carola Racketét rendőrök fogadják a lampedusai kikötőben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában