Járvány

2020.02.26. 22:37

Oroszország péntektől nem ad ki vízumot iráni állampolgároknak

Szombaton pedig, két légitársaság járatait kivéve, leállítja a légiforgalmat Dél-Koreával.

Oroszország péntektől nem ad ki vízumot iráni állampolgároknak, szombaton pedig, két légitársaság járatait kivéve, leállítja a légiforgalmat Dél-Koreával – jelentette be Tatyjana Golikova, a koronavírus terjedése elleni védekezésért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szerdán Moszkvában.

Golikova közölte, hogy Irán esetében a humanitárius és az üzleti vízumokra nem vonatkozik a tilalom.

A tisztségviselő a korlátozó intézkedések bevezetését a Covid-19 vírus terjedésével indokolta. Közölte: Olaszországgal szemben, ahol szintén megjelent a vírus, nehéz lenne hasonló lépést hozni, mert az Európai Unió egyik tagállamáról van szó. A moszkvai külügyminisztérium és a szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) ugyanakkor el fogja tanácsolni az utazókat az olaszországi utaktól.

A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az Avrora légitársaság charter-gépei addig fognak repülni a két ország között, amíg az összes orosz állampolgárt el nem szállítják Dél-Koreából. Az Aeroflotnak a kelet-ázsiai országból érkező járatait Moszkvában a seremetyjevói repülőtér F termináljában fogják fogadni, csakúgy, mint a Kínából érkező utasszállítókat.

Az intézkedéseket az S7 légitársaság a versenyszabadság korlátozásának minősítette.

A koronavírus terjedése ellen korábban bevezetett korlátozások hatályát április 1-jéig meghosszabbították.

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője bejelentette, hogy a Diamond Princess üdülőhajóról Japánból Kazanyba menekített nyolc orosz utas közül háromnál kimutatták a koronavírus-fertőzést. Az evakuáltakat két hétig elkülönítik a tatárföldi főváros egyik szakintézményében.

Popova szerint a fertőzés lefolyása könnyű, a Japánból hazatérő emberek egyike sem lázas, és nem mutatták ki náluk a heveny légúti fertőzés tüneteit.

Vlagyivosztokban kedden a hajó további hét orosz utasát helyezték kéthetes megfigyelés alá.

A Novaja Gazeta független napilap közölte annak a levélnek a másolatát, amelyben a moszkvai kínai nagykövetség arra kérte az orosz főváros hatóságait, hogy ne vessék alá diszkriminatív vizsgálatnak a kínai állampolgárokat a tömegközlekedési hálózatban. A lap szerint a diplomáciai képviselet rámutatott: ilyen intézkedéseket a világon sehol sem foganatosítottak, még az Egyesült Államokban és más nyugati országokban sem.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt állította, hogy nem tud a levélről. Egyúttal azt hangoztatta, hogy Moszkva nagyon értékesnek tekinti a Pekinghez fűződő kapcsolatát, ezért „szó sem lehet semmilyen diszkriminatív intézkedésekről”.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy a megelőző intézkedések mindenkire kiterjednek, egyebek között a Kreml-beli nyilvános események látogatóira is. „Higgyék el, nemcsak kínaiak járnak a Kremlbe” – mondta.

A moszkvai közlekedési igazgatóság sajtóosztálya közölte, hogy nem éri megkülönböztetés a kínaiakat a fővárosi tömegközlekedés utasainak ellenőrzésekor.

Korábban szintén a Novaja Gazeta – a tömegközlekedési dolgozók szakszervezetére hivatkozva – azt írta, hogy a felszínen közlekedő járművek vezetőit arra kötelezték, jelentsék a diszpécsernek, ha az utasok között kínait látnak.

A Roszpotrebnadzor a Vedomosztyi című napilap szerint elrendelte, hogy a moszkvai éttermek vendégekkel érintkező személyzete legalább 3 óránként cserélje az eldobható arcmaszkokat. Az étkezőhelyiségeket reggel és este, a kilincseket és a pénztárgépeket pedig óránként kell fertőtleníteni. A sokak által látogatott helyiségekben zárt rendszerű ultraibolya baktericid besugárzókat kell használni.

A moszkvai önkormányzat az Interfax szerint elrendelte az általános patkányirtást és a kóbor állatok befogását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában