Kézfogás

2019.06.30. 07:49

Összejön a találkozó Donald Trump és Kim Dzsong Un között

Vasárnap találkozik egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben (DMZ) található Panmindzson falujában – jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök Szöulban újságíróknak.

(FILES) In this file photo taken on February 27, 2019 US President Donald Trump (L) and North Korea's leader Kim Jong Un pose before a meeting at the Sofitel Legend Metropole hotel in Hanoi. - US President Donald Trump said June 29, 2019, he was open to meeting Kim Jong Un at the demilitarised zone between North and South Korea while on a trip to Seoul this weekend. "After some very important meetings, including my meeting with President Xi of China, I will be leaving Japan for South Korea (with President Moon). While there, if Chairman Kim of North Korea sees this, I would meet him at the Border/DMZ just to shake his hand and say Hello(?)!," Trump tweeted from Japan's Osaka, where he is attending the G20 summit. (Photo by Saul LOEB / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Saul Loeb

Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is.

A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki mikroblog-bejegyzésében azt is közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni a demilitarizált övezetet. A tervezett találkozóval kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, mindazonáltal azt is hozzátette, hogy

„egy kézfogás nagyon sokat jelenthet”.

Mun Dzse In – aki elkíséri Trumpot az övezetbe – a tervezett találkozót történelmi eseménynek nevezte, és hozzátette, reméli, hogy Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között.

Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsong Un később fognak tárgyalni egymással: „a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan áll” – magyarázta.

Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy

a maga részéről „nem sieti el” Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Borítóképünkön Donald Trump és Kim Dzsong Un februári találkozójukon a vietnami fővárosban, Hanoiban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában