Járóka Lívia

2019.07.04. 17:53

Összeurópai szegénységi stratégiát sürget az EP fideszes alelnöke

„Szegénysorból, kelet-közép-európai kitaszított társadalmi osztályból jövő nőként úgy hiszem, feladatom küzdeni azért, hogy minden egyes EU-állampolgár élhessen a jogaival és lehetőségeivel” – mondja Járóka Lívia, az Európai Parlament (EP) újraválasztott néppárti alelnöke.

Budapest, 2017. november 12. Járóka Lívia európai parlamenti képviselõ felszólal a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A politikus a Mandinernek adott interjúban elmondja, a következő két és fél évben célja egy összeurópai szegénységi stratégia kidolgozása és gyakorlatba ültetése. Hozzáteszi, bár Európában mára 120 millió főre emelkedett a szegények száma, sokan mégsem akarnak tudomást venni róluk.

Az európai szegénységi stratégia sikere csak az afrikai problémák párhuzamos orvoslása mellett képzelhető el

- jegyzi meg az EP alelnöke, rámutatva, hogy meg kell állítani az Afrikából Európába irányuló bevándorlást, mert az szerinte egyik fél számára sem előnyös.

A politikus hangsúlyozza továbbá, hogy mindezek mellett, ahogy eddig is, a gyermekszegénység felszámolásának, a környezetvédelemnek, a női jogoknak és a rákkutatásnak az ügye is a napirendjén lesz.

Digitalizáció és átláthatóság

Járóka Lívia a beszélgetés során a szegénységi stratégia sikerének feltételeként két további tényezőt határoz meg. Egyik, hogy a felzárkóztatás jegyében a digitalizáció vívmányait elvigyük a hátrányos helyzetűek közé, másik, hogy a felzárkóztatásra költött pénzek elköltésének átláthatóságát biztosítsuk.

A politikus úgy véli, „fontos elvinni az embereknek az Európai Unió nyújtotta lehetőségek hatalmas tárházát”. Arra buzdít, hogy „merjünk nagyot álmodni, találjuk meg a megfelelő partnereket, és akkor garantált lesz a siker”.

„Szegénysorból, kelet-közép-európai kitaszított társadalmi osztályból jövő nőként úgy hiszem, feladatom küzdeni azért, hogy minden egyes EU-állampolgár élhessen a jogaival és lehetőségeivel” – fogalmaz a politikus, aki szerint nem hagyhatjuk, hogy párhuzamos társadalmak és leszakadó térségek alakuljanak ki a kontinensünkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában