Ország-világ

2021.06.09. 19:16

Pedofilellenes törvény: megtiltják a 18 éven aluliak szexuális tartalomhoz jutását

A gyerekek védelmét, jogait erősítő módosítással bővül a pedofilellenes törvényjavaslat az Origó információi szerint. A portál emlékeztet: az eredeti törvénytervezet benyújtója, Kocsis Máté azt mondta, nem engedik, hogy a pedofilok elrejtőzhessenek.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként szólal fel a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelmét szolgáló törvénymódosító javaslatról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Jogszabály tilthatja meg, hogy a 18 év alatti fiatalokhoz szexuális tartalom jusson el – írja az Origo. Minderre akkor kerülhet sor, ha az Országgyűlés elfogadja a már tárgyalt pedofilellenes törvényhez benyújtott módosító javaslatot. A portál cikke szerint a szigorú törvény megalkotására azért van szükség, mert a digitális világban les a gyerekekre a legtöbb veszély, és bár az új büntető törvénykönyvnek köszönhetően a szexuális bűncselekmények száma csökkent, a gyerekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekmények száma kismértékben nőtt.

Megírtuk: a törvény lehetővé tenné, hogy a bűnügyi nyilvántartáson belül egy külön nyilvántartásban azon jogerősen elítélt személyek adatai elérhetők legyenek, akik a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény elkövetésekor a tizennyolcadik életévüket betöltötték. A törvényalkotói cél nem stigmatizáció volna, hanem lehetőséget teremtene ellenőrizni a szülő, illetve tanár számára, hogy a gyerekkel közvetlen kapcsolatba kerülő felnőtt elkövetett-e már ilyen természetű bűncselekményt.

Emelkednének a büntetési tételek is azok számára, akik gyermekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt, és a kiszabott büntetést teljes egészében le kellene tölteni. A mostani módosítási javaslat a tartalmak feletti még szorosabb ellenőrzést teszi lehetővé.

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként szólal fel a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelmét szolgáló törvénymódosító javaslatról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában