Segítség a bajban

2019.01.29. 17:41

Példátlan összefogás alakul a fővárosi kollégiumtűz nyomán

Eddig 24,5 millió forint gyűlt össze a múlt héten kiégett Ráday Kollégium diákjainak megsegítésére, a tűzben elhunyt férfi családjának pedig 7,5 millió forintot adományoztak hétfő délutánig. A tanulók elhelyezését is sikerült megoldani a tanév második félévére.

Imádkozó diákok a tűz éjszakáján

Forrás: reformatus.hu

Fotó: Kalocsai Richárd

„Rengeteg felajánlás és adomány érkezik a Magyar Református Szeretetszolgálathoz: ruhából már annyi gyűlt össze, hogy nincs szükség többre” – írja közleményében a Ráday Kollégiumot fenntartó református egyház kommunikációs szolgálata, hangsúlyozva azonban, hogy laptop- és telefonfelajánlásokra még szükség van, hiszen sok diáknak váltak használhatatlanná a tanuláshoz is szükséges elektronikai eszközei. Megjegyzik: valaki abban ajánlott segítséget, hogy a sérült eszközökből kinyeri a még menthető adatokat.

A széleskörű összefogás példájaként említi a közlemény a református szociális intézmények munkatársainak akcióját, akik hétfő délelőttig másfél millió forintot gyűjtöttek össze: egymillió forinttal a diákok, félmillióval a kollégiumtűzben elhunyt családapa hozzátartozóinak megsegítéséhez járulnak hozzá. Hozzáteszik: az intézményekben folyamatosan imádkoznak a kollégistákért és a gyászoló családért.

A Ráday Kollégium egyik kiégett folyosója
Fotó: Kalocsai Richárd / reformatus.hu

Mindenkinek lesz helye

A református egyház arról tájékoztatott, sikerült gondoskodni a Ráday Kollégium mind a 165 lakójának elszállásolásáról. Közülük többen önállón oldják meg a lakhatásukat, a teológiai hallgatókat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diákszállásai fogadják be, a más egyetemekre járó hallgatók elhelyezéséről a saját felsőoktatási intézményeik gondoskodnak, néhány diáknak pedig a Károli Gáspár Református Egyetem más kollégiumai biztosítanak helyet a tanév második félévére, illetve a Ráday utcai épület épen maradt részein is lakhatnak majd néhányan.

Kormos falak a Károli-egyetem címerével és vízzel borított padló a Ráday Kollégium étkezdéjében
Fotó: Kalocsai Richárd / reformatus.hu

Mint közölték, a következő tanévben szeretnék ismét egy fedél alatt megoldani a diákok elhelyezését, ennek érdekében a Károli-egyetem az új kollégium felépüléséig a kormány és a felsőoktatási államtitkárság segítségét kérte.

A kormány egyébként az újjáépítéshez is felajánlotta a segítségét, Orbán Viktor miniszterelnök erre a tűzeset másnapján, a helyszínen tett látogatásakor tett ígéretet.

Egy kiégett konyha a Ráday Kollégiumban
Fotó: Kalocsai Richárd / reformatus.hu

Folyik a kármentés

A Ráday utcai épületkomplexum, ahol a közlemény szerint folynak a vizsgálatok és zajlik a kármentés, még hétfőn is zárva volt. A Ráday Levéltárat és a kari könyvtárat nem érintette közvetlenül a tűz, viszont a füst és az oltáshoz használt víz károkat okozott, a műemlékkönyvtár és a Bibliamúzeum nem sérült meg – írják.

Bárki segíthet

A múlt heti kollégiumtűzben elhunyt négygyermekes édesapa családjának a Magyarországi Református Egyház 11100104-19024048-40000004 számú számlájára utalt összeggel lehet adakozni, közleményként kérik beírni: „tűz”. A károsult diákok megsegítésére szánt adományokat a Károli Gáspár Református Egyetem 11705008-20492223 számú számlájára várják, közleményként kérik feltüntetni: „tűzeset”.

Borítókép: A tűzből kimenekült diákok imádkoznak az utcán a tragédia éjszakáján

Fotó: Kalocsai Richárd / reformatus.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában