Önkormányzat 2019

2019.09.30. 12:22

Péntekig lehet delegáltakat bejelenteni a választási bizottságokba

A megbízott tagokat október 4-én 16 óráig a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjait a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni.

Péntekig lehet delegáltakat bejelenteni a választási bizottságokba. A delegálás a jelöltek és a jelölőszervezetek érdeke, mivel így saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról.

A mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságba, az egyszavazókörös településen pedig a helyi választási bizottságba két-két tagot lehet delegálni. A többszavazókörös települések választási bizottságaiba és a területi választási bizottságokba egy-egy tagot küldhetnek a választókerületben jelöltet, listát állító jelölőszervezetek.

Két tagot küldhet a szavazatszámláló bizottságba az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelöltet, polgármesterjelöltet, főpolgármester-jelöltet, illetve kompenzációs, fővárosi kompenzációs és megyei listát állító jelölőszervezet, továbbá a független jelölt.

A helyi választási bizottságba egy tagot delegálhat az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselőjelöltet, valamint a polgármesterjelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt.

A területi választási bizottságba egy tagot küldhet a megyében listát állító jelölőszervezet, a Fővárosi Választási Bizottságba ugyancsak egy tagot delegálhat a főpolgármester-jelöltet és fővárosi kompenzációs listát állító jelölőszervezet, valamint a független főpolgármester-jelölt.

A Nemzeti Választási Bizottságba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nem lehet tagot delegálni.

A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek együttesen jogosultak tagot megbízni a választási bizottságba.

A választási bizottságok megbízott tagjait október 4-én 16 óráig a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjait a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni. Megbízott tag csak az lehet, aki a választáson jelöltként indulhat, ugyanakkor a megbízott tagnak nem kell a választókerületben (helyi választási bizottság működése esetén a településen) lakcímmel rendelkeznie.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában