súlyos helyzet

2018.05.18. 12:09

Politikai foglyok lázadtak fel egy venezuelai börtönben

A politikai foglyok fogva tartásuk ellen tiltakoznak három nappal az ellenzék által "színjátéknak" minősített elnökválasztás előtt.

A lázadás a venezuelai hírszerző szolgálat (Servico Bolivariano de Inteligencia – Sebin) Elicoide nevű központjában berendezett börtönben tört ki.

Annyit lehet tudni, hogy politikai foglyokról van szó, az interneten tizenhat olyan személynek a nevét tartalmazó lista olvasható, akik annak ellenére sem hagyhatják el cellájukat, hogy végzésük van szabadlábra helyezésükről. A politikai foglyok a katolikus egyház és a nemzetközi szervezetek közbenjárását kérik szabadulásuk érdekében, akárcsak azt, hogy orvosi ellátásban részesüljenek, s hogy különítsék el őket a köztörvényes bűnözőktől.

A világhálón látható az Gregory Sanabriának a fotója, a férfi arcán zúzódások, amelyeket a börtönőrök által elkövetett bántalmazások okoztak. Az ellenzéki fogoly 2014 óta várja, hogy ítélet szülessék az ügyében. Az egyik venezuelai város ellenzéki polgármestere nyilatkozatában azt állította, hogy Sanabriát „bentlakó” köztörvényes bűnözők ütlegelték a Sebin smasszereinek cinkosaiként.

Ugyancsak politikai fogolyként van ebben a börtönben Daniel Seballos, az egyik venezuelai város volt polgármestere, aki elkeseredett üzenetet repített világgá: „Valaki tolja már ide a képét ebbe a földalatti börtönbe, ahol embereket gyilkolnak, ahol lábbal tiporják a venezuelaiak emberi jogait”.

Diosdado Cabello, a Nicolás Maduro elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) alelnöke gúnyosan kommentálta a „börtönhíreket”, úgy fogalmazott: „Ezekkel az állítólagos politikai foglyokkal, alighogy börtönbe kerülnek, rögtön baj történik, felszökik a vérnyomásuk, korpás lesz a hajuk, begyullad a körmük, s ilyenkor az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) védelmébe veheti őket, s ezek a fiúk visszamehetnek Nintendóval játszani”.

A caracasi amerikai nagykövetség egyik attaséja azonban úgy reagált erre: szó sincs semmiféle show-műsorról„, hanem olyan emberekről, akik veszélyben vannak egy venezuelai börtönben. A foglyok között van egyébként egy amerikai mormon misszionárius is. Joshua Holt 2016-ban érkezett ebbe a latin-amerikai országba, hogy feleségül vegyen egy venezuelai nőt, akit interneten ismert meg. A férfit államcsíny-kísérletben való részvétel vádjával tartóztatták le.

A börtönlázadás kapcsán az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (UNHCHR) követelte, hogy Venezuelában szavatolják minden fogoly számára az emberséges bánásmódot, indítsanak vizsgálatot a börtönökben alkalmazott erőszak ügyében, akárcsak azt, hogy engedjenek szabadon minden politikai foglyot.

Ami a vasárnapi elnökválasztást illeti, a Demokratikus Egység Platformja (MUD), a legfőbb venezuelai ellenzéki koalíció arra kérte a választókat, hogy ”Maduro rendszerének és a választási csalás elutasításának„ jeleként ne vegyenek részt a szavazáson. Madurónak egyébként egyetlen jelentős ellenfele van, az 56 éves, nyugalmazott katonatiszt, Henri Falcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában