Trianon 100

2020.03.09. 12:38

Potápi Árpád: 2020 az erős magyar nemzeti közösségek éve

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az idei tematikus esztendő programjaira egymilliárd forintot biztosít – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn, háttérbeszélgetésen Budapesten.

Potápi Árpád János felidézte: a tematikus évről a Magyar Állandó Értekezlet döntött tavaly novemberben. A programok párhuzamosan zajlanak a Trianon évfordulóhoz kapcsolódó nemzeti összetartozás évével, amelyről pedig a parlament határozott – jelezte.

Az erős magyar nemzeti közösségek éve programsorozatról szólva kiemelte: a 20. század sok szempontból Magyarország számára nem volt nyertes évszázad. Úgy szeretnék megalapozni Magyarország jövőjét, hogy az utódok azt mondhassák, a 21. század már egy nyertes és igen sikeres évszázad volt – mutatott rá az államtitkár.

Azt szeretnék, ha a külhoni lét előny és erőforrás lenne, hogy határon túli magyarnak lenni ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen

- hangsúlyozta.

Száz éve a nemzet és Magyarország is széttagolt, a Kárpát-medence széttagoltsága egyúttal identitást képző tényező is – rögzítette Potápi Árpád János. Kiemelte: ezt szeretnék előnnyé változtatni, és példaképeket állítani a magyarság, főleg a fiatalok elé. Ezek a példaképek származhatnak az elmúlt évszázadból, de lehetnek köztünk élők is – mondta. Az a cél, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségeket megerősítsék, további kapcsolatokat építsenek, a meglévőket megerősítsék – fűzte hozzá.

Kitért a már megindult gazdaságfejlesztési programok folytatására, kiemelte a Kárpát-medencei sporteseményeket.

Elmondta,

kiemelten szeretnék bemutatni a helyi, egyedi sajátosságokat, négy régióban lesznek nagyobb rendezvények, aminek lesz egy magyarországi zárórendezvénye 2020 őszén.

Hozzátette: az erős magyar közösségek éve programsorozat ötvözné a már futó programokat is. Kitért a Határtalanul! tanulmányi kirándulásokra, amelyekben az idei tanév végére várhatóan 400 ezren vesznek részt. Évente több mint 100 ezerrel nő azon diákok száma, akik kirándulást tesznek a Kárpát-medencébe, megismerkednek, barátságokat kötnek külhoni magyar társaikkal.

Az államtitkár egy bakancslistát is bemutatott, amely 111 határon túli, később folyamatosan frissülő célpontot tartalmaz, amelyeket érdemes felkeresni.

Folytatódnak a nyári táborok is, amelyek egyszülős családi táborral egészülnek ki és folytatódnak a ringató képzések. Szerveznek össznemzeti sporttábort, és lesz lovas zarándoklat is.

Idén is megtartják a Kárpát-medencei vállalkozók találkozóját, és lesz médiatalálkozó is a külhoni magyar médiában dolgozók számára.

Potápi Árpád János ismertette, hogy a magyar kultúra és oktatás összesen 2 milliárdos keretű pályázatára 3700 kérelem érkezett. A diaszpóra 500 milliós keretére 452-en adtak be kérelmet, míg az ifjúsági és cserkész pályázat 250 milliós keretére 181-en jelentkeztek. A pályázatok elbírálása folyamatban van.

Új felhívásként említette a Jó tanuló, jó sportoló külhoniaknak szóló pályázatát, amelyre augusztus 31-ig lehet jelentkezni. Megkezdődtek továbbá a tárgyalások a védőnői pályázat kiterjesztése érdekében is, és idén is támogatják a Szakma Sztár versenyen a külhoni diákok résztvevőit – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában