tárgyalás

2020.06.10. 17:03

Putyin és Merkel szerint nem történt haladás az ukrajnai rendezés ügyében

Putyin hangsúlyozta, hogy Kijevnek célszerű lenne közvetlen párbeszédet kiépíteni a délkelet-ukrajnai szakadár területekkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellár egyetértett abban, hogy nem történt haladás az ukrajnai rendezés ügyében 2015-ben megkötött második minszki megállapodás végrehajtása terén – közölte a két vezető keddi telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata.

A német kezdeményezésre létrejött kapcsolatfelvétel során a felek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy nem történt előrelépés sem a minszki megállapodások, sem pedig és a „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – tavaly decemberi csúcstalálkozóján meghozott döntések végrehajtása terén.

Putyin a moszkvai közlemény szerint ismételten hangsúlyozta, hogy Kijevnek célszerű lenne közvetlen párbeszédet kiépíteni a délkelet-ukrajnai szakadár területekkel egyebek között a Minszkben elért megegyezés megvalósítása érdekében.

Mindkét vezető aggodalmának adott hangot a líbiai harci cselekmények eszkalációja miatt is. Hangsúlyozták, hogy nincs alternatívája a tűzszünet mielőbbi kihirdetésének és az ENSZ égisze alatt megtartandó tárgyalások elindításának. Az orosz fél pozitívan értékelte Egyiptom közvetítési erőfeszítéseit a január 19-i berlini nemzetközi rendezési konferencia határozatainak végrehajtása szempontjából.

A szíriai rendezéssel kapcsolatban a felek egyebek között áttekintették a lakosság humanitárius igényei kielégítésének kérdéseit.

Megvitatták egyben a Covid-19-világjárvány elleni küzdelem kéréseit. Készségüket fejezték ki az együttműködésre az egészségügy minisztériumok és más szakintézmények szintjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában