nincs nyugalom

2018.08.21. 10:20

Rakétákkal lőtték az afgán főváros diplomáciai negyedét

Rakétákkal lőtték vélhetőleg tálib felkelők kedden az afgán főváros, Kabul diplomáciai negyedét, amikor Asraf Gáni elnök a muszlim áldozati ünnep (íd al-adha) kezdetének alkalmából élőben közvetített televíziós beszédet tartott az elnöki palotából.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. Az AFP helyszíni tudósítója szerint tucatnyi rakétát lőttek ki a városnegyedre. A rendőrség szerint egy rakéta az elnöki hivatal, egy másik pedig a NATO egyik székháza és az amerikai nagykövetség épülete közelében csapódott be.

„Az erőszakhoz folyamodó csoportok rakétákkal sem tartóztathatják fel Afganisztán fejlődését” – mondta váratlanul Gáni, akinek beszédét robbanások zaja szakította meg.

„Ez egy bátor, állhatatos nemzet, amely mindig megvédi szuverenitását, függetlenségét és iszlám értékeit” – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben több alkalommal került sor hasonló támadásra Kabulban.

Az afgán rendőrség a tálibokat sejti az akció mögött.

„Egy csoport terrorista elfoglalt egy épületet az óvárosban található Reka Hanában, és több rakétát lőtt ki Kabulra” – jelentett be Nadzsíb Danis belügyi szóvivő.

„Ketten megsérültek. A biztonsági erők harcot vívnak a terroristákkal” – tette hozzá.

„A rendőrség elkerítette a területet” – mondta el Hasmat Sztanikzai kabuli rendőrségi szóvivő.

Asraf Gáni afgán elnök vasárnap az ünnepre tekintettel három hónapos fegyvernyugvást kezdeményezett. Azt üzente a táliboknak, hogy a tűzszünet hétfőn kezdődik, és addig tart, amíg a tálibok tiszteletben tartják. A felkelők hétfőn elutasították a javaslatot, és túszul ejtették három busz összesen csaknem 200 utasát az ország északi részén. Közülük több mint 160-at végül kedden elengedtek, hogy családjukkal tölthessék az ünnepet. Az elfogott rendőröket és katonákat – legalább húsz embert – azonban továbbra is túszként tartják fogva ismeretlen helyszínen – mondta el Gulam Rabáni kunduzi tartományi tanácsos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában