Provokáció

2019.09.12. 08:25

Román szélsőségesek felvonulást terveznek az úzvölgyi katonatemetőben

Egy nacionalista álcivil szervezet vezetője október 25-ére szervez fáklyás megemlékezést a magyar honvédek nyughelyére.

zvlgye, 2019. jnius 6. Csendrkkel dulakodnak romn rsztvevk az zvlgyi katonatemetnl, ahov erszakkal bejutottak s ortodox szertarts keretben felszenteltk a trvnysrten ltestett romn emlkmvet s parcellt 2019. jnius 6-n. MTI/Veres Nndor

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Az Origó arról ír, hogy Mihai Tîrnoveanu, a szélsőségesen nacionalista és soviniszta Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű ortodox irányultságú álcivil szervezet vezetője a Facebook-oldalán közölte: október 25-én, a román hadsereg napján fáklyás megemlékezést készülnek tartani az – általuk június 6-án meggyalázott – úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben.

Az október 25-i dátum a magyarság számára tragikus, megalázó eseményre emlékeztet.

1944. október 25-én foglalta el ugyanis a Szovjet Vörös Hadsereg és a Román Királyi Hadsereg az 1940-es második bécsi döntés által Magyarországnak ítélt Észak-Erdély utolsó, még magyar kézen lévő városát, a Szatmár megyei Nagykárolyt.

A szélsőséges szervezet célja az úgynevezett megemlékezéssel nem más, mint a magyarság újbóli megalázása.

Mihai Tîrnoveanu a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében felidézte a június 6-án történteket, amikor is véleménye szerint ötezer „csodálatos román hazafi emlékezett meg az elesett román hősökről„ – hívja fel rá a figyelmet a Transindex.

Arról nem írt, hogy az elesett katonák közül bizonyíthatóan csak egy, legfeljebb kettő volt román nemzetiségű.

A szélsőséges szervezet vezetője szerint ezek a ”hazafiak„ később a ”nemzetellenes propaganda„ célkeresztjébe kerültek ugyanúgy, mint 1990 márciusában a marosvásárhelyi románok segítségére siető hodákiak és libánfalviak, akiket akkor szintén barbároknak állított be a sajtó.

Fekete Március (más néven magyarellenes marosvásárhelyi pogromkísérlet) megnevezés alatt azokat az etnikai összetűzéseket értjük, amelyek 1990 márciusában történtek az akkor még magyar többségű Marosvásárhelyen a két nemzetiség között.

A harcoknak 5 halottja (3 magyar és 2 román) és 278 sérültje volt.

A tragikus események kiváltó oka az volt, hogy a magyarság tüntetett az anyanyelvi oktatás megteremtéséért, amire válaszul a Vatra Românească (Román Tűzhely) nevű szélsőséges soviniszta szervezet az akkor februárban feloszlatott, hírhedt kommunista titkosszolgálat, a Securitate volt tisztjei és a bukaresti kormányerők támogatásával szervezetten környékbeli – felbujtott és leitatott – román parasztokat szállítottak Marosvásárhelyre, akik feldúlták a város központját, majd rátámadtak a mindaddig békésen tiltakozó magyarokra.

A marosvásárhelyi pogromkísérlet ürügyén szervezték újjá a Securitate-t SRI néven.

Érdekességként megjegyezendő, hogy a 90-es években a Vatra Românească ifjúsági szervezete, a Junimea Vatra Românească kolozsvári tagozatának az elnökhelyettese az a Dacian Cioloș volt, aki jelenleg a Renew Europe liberális európai parlamenti frakció vezetője. A Renew Europe magyarországi tagszervezete a Momentum Mozgalom.

A Calea Neamului (Nemzet Útja) vezetője beszámolt arról is, hogy az elmúlt vasárnap a Kovászna megyei Málnásfürdőn, a helyi ortodox templomban ünnepelték meg a szervezet tagjaival Kisboldogasszony napját, majd az úzvölgyi katonatemetőnél megkoszorúzták a dormánfalvi polgármester által törvénytelenül építtetett román katonai emlékművet.

Egy másik magyarellenes, Úzvölgyben szintén provokáló csoportosulás, a Frăția Ortodoxă (Ortodox Testvériség) tagjai is részt vettek a málnásfürdői ünnepségen.

A Facebook-bejegyzésben Mihai Tîrnoveanu azt is közölte, hogy nem szándékoznak megfutamodni az ellenségeik elől (itt vélhetően a helyi magyarságra utalt), valamint győzni fognak, mert az Úr velük van (bármit jelentsen is ez).

Tîrnoveanu álláspontját egy Avram Iancuról készül festménnyel is nyomatékosította.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=497989361015648&set=a.107707476710507&type=3&theater

Avram Iancuról azt érdemes megjegyezni, hogy ő vezette – a bécsi udvarral szövetségben – az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc elleni erdélyi román felkelést, ami több ezer mócvidéki magyar lemészárlásában csúcsosodott ki.

A román szélsőségesek célja a magyarság megalázása

Az ortodox román nacionalisták által kiválasztott október 25-i dátum – a román hadsereg napja – egyértelműen magyarellenes provokációra utal.

A román hadsereg napja a magyarság számára tragikus, megalázó eseményre emlékeztet.

1944. október 25-én foglalta el a Szovjet Vörös Hadsereg és a Román Királyi Hadsereg az 1940. augusztus 30-i második bécsi döntés által Magyarországnak ítélt Észak-Erdély utolsó, még magyar kézen lévő városát, a Szatmár megyei Nagykárolyt.

A hivatalos – tehát nem csupán szélsőjobboldali – román propaganda azóta ezt úgy értelmezi, hogy felszabadították a „Horthy-fasiszta terror” uralma alól az utolsó ősi román várost, az egyébként még napjaikban is magyar többségű Nagykárolyt.

Arról nem tesznek említést, hogy Észak-Erdély meghódításában nem a román, hanem a szovjet hadsereg vállalt oroszlánrészt.

A moldvai születésű, jelenleg az erdélyi Brassóban élő

Mihai Tîrnoveanu volt a főszervezője a 2019. augusztus 4-én rendezett bukaresti magyarellenes provokációnak is.

Az általa vezetett szélsőséges szervezet – más hasonló csoportosulásokkal karöltve – felvonulással ünnepelte meg Budapest Román Királyi Hadsereg általi megszállásának a centenáriumát.

A demonstrálók akkor magyarellenes jelszavakat skandáltak, és olyan térképpel provokáltak, amely román területnek ábrázolja a Tiszántúlt.

https://www.facebook.com/Roncea.Ro/photos/a.10157589258308734/10157589265133734/?type=3&theater

Borítókép: Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők az úzvölgyi katonatemetőnél, ahová erőszakkal bejutottak és ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában