korunk kérdése

2019.03.20. 18:42

Soha nem látott migrációs konferencia lesz hazánkban

A rendezvényen a hazai és külföldi politikai-, tudományos- és közélet jelentős szereplői részletesen elemzik a migráció kérdését, és megoldást is keresnek a problémára.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium igazgatója az Origónak adott interjújában elmondta, azért döntöttek a konferencia megrendezése mellett, mert a migráció korunk sorskérdése lett.

A rendezvénnyel egy olyan egyedülálló kezdeményezést kívántunk felvállalni, amely szakmai fórumot teremt a témában hitelesen és magas szakmai színvonalon nyilatkozó – esetenként különböző nézőpontokat valló – hazai és külföldi politikai-, tudományos- és közélet jelentős szereplői számára

- fejtette ki.

A március 22-24. között a Várkert Bazárban tartandó konferencián több nézőpontból is részletesen elemzik a migráció kérdését kitérve annak társadalmi, gazdasági és éghajlati okaira, az Európai Uniót érintő hossztávú hatására, valamint különféle megoldási lehetőségeket vesznek számba, fókuszálva a biztonságpolitikai kihívásokra és a határvédelem fontosságára is.

Szalai Zoltán az interjúban a konferencia fő előadóit is megnevezte: az iszlám vallás egyik legjelentősebb kortárs kritikusa, Ayaan Hirsi Ali szomáli származású holland-amerikai író, politikus és békenagykövet nyitja majd az eseményt, de ott lesz többek között a Harvard Kennedy School közgazdász professzora, George Borjas, aki a migrációnak a munkaerőpiacra gyakorolt hatását elemző modelljével gyakorol nagy hatást az amerikai sajtóra.

Beszédet mond Douglas Murray fiatal, brit neokonzervatív író, és Aimen Dean, az al-Kaida korábbi Oszáma bin Ládennek felesküdött tagja, majd lebuktatásáig az MI6 (brit titkosszolgálat) beépített ügynöke is. Az amerikai külügyminisztérium (State Department) két helyettes államtitkára is megosztja véleményét a témáról, csakúgy, mint a kérdésben eltérő módon érintett országok (például az Egyesült Államok, Franciaország, Dánia, Csehország és Spanyolország) magas rangú képviselői, korábbi államfői, miniszterei.

A konferenciát a Mandiner percről percre közvetíti majd, és az sem kizárt, hogy az előadások anyagából később kiadvány készülhet. A rendezvényt sorozatnak szánják, minden évben egy nagyobb témát szeretnének bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában