Ország-világ

2021.04.03. 09:09

Soltész Miklós: jelentősen emelték a nemzetiségek támogatását az elmúlt években

Mintegy hatszorosára emelte a kormány az elmúlt tíz évben a magyarországi nemzetiségek támogatását, ezen belül az őket érintő egyházi célokra is biztosít forrást.

Az államtitkárt a Magyar Nemzet annak kapcsán kérdezte, hogy a Magyar Narancs azzal vádolta meg a kormányt: román nemzetiségi közösségek támogatása címén újít föl katolikus és református templomokat. Soltész Miklós rámutatott:

a magyarországi nemzetiségek, köztük a román közösség támogatása is rendkívüli mértékben nőtt az elmúlt tíz évben.

Megjegyezte: nagyon megtisztelő lenne, ha lakosság- és felekezetarányosan az erdélyi magyarság ilyen léptékű támogatást kapna.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a nemzetiségi önkormányzatok működési támogatása a népszámláláskor adott válaszok alapján meghatározható létszámuk arányában történik, de kulturális, köznevelési kezdeményezéseiket, sőt anyanyelvi táboraikat és egyházi kéréseiket is támogatja a kormány.

Soltész Miklós kifejtette:

a nemzetiségek esetében a vallási, egyházi kötődés nagyobb arányú, mint az országos átlag, ez a határon túli magyarok esetében is így van.

Ahol jobban megtartják a hitüket a kisebbségben élők, jobban meg is tudnak maradni. Ezért is támogatják kiemelten a 13 hazai őshonos nemzetiség egyházi törekvéseit – jelezte.

Az emberek vallását és nemzetiségét viszont nem tartja és nem is tarthatja nyilván az állam – szögezte le az államtitkár. Elmondása szerint a hazai románság túlnyomó többsége román ortodox vallású, ám más egyházakhoz tartozók is vannak köztük. Ezért a támogatások amúgy rendkívül kicsi szeletét más felekezetű templomok felújítására is fordítják.

Hasonlónak nevezte a helyzetet a határon túli magyarok esetében. Pénzt adtak a temesvári milleniumi katolikus templomra is, amelyet mintegy hetven százalékban románok látogatnak. Soltész Miklós megfogalmazása szerint kiemelkedően támogató a nemzetiségpolitikánk, ezért teszünk gesztusokat, amikor lehetőség van rá.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a kormányt támadó cikkében a baloldali lap azt sugallta: a kormány a románok pénzéből vesz el. A makói katolikus és a mezőgyáni, biharkeresztesi, kőrösszakáli református templomok felújítására nyújtott támogatásokat kifogásolták, mondván, azokat nem a románok látogatják. Soltész Miklós leszögezte: „olyan, hogy románok pénze, nincs. Nemzetiségek vannak, akiket a kormány jó szívvel és nagyvonalúan támogat”.

Ismertetése szerint a magyarországi román nemzetiség 2010 óta mintegy nyolcmilliárd forintnyi, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye több száz millió forint támogatást kapott a kormánytól. 2020-ról 2021-re egyébként a magyarországi román ortodox lelkészek támogatását is a duplájára emelték. Idén is több magyarországi román ortodox templom felújítására adnak támogatást. Az ellenzéki lap által kifogásolt esetekben egyébként a román nemzetiségi önkormányzatok kértek támogatást a felújításokra, ennek összege 57 millió forint – közölte.

Az államtitkár kijelentette,

nem állnak le a templomfelújításokkal. Az elmúlt tíz évben több mint háromezer templomot újítottak fel, és közel 130-at építettek az egyházakkal közösen.

A napokban jelent meg a kormányhatározat az újabb templomfelújítási program támogatásáról. A baloldal „ész nélkül” fogja támadni, holott az építési beruházásoknak a gazdaság újraindításában is jelentős szerepe lesz – emelte ki Soltész Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában