Járvány

2021.10.18. 18:36

Sydney további korlátozásokat szüntet meg

Már nem kell maszkot viselni az irodákban, és többen gyűlhetnek össze egy helyen a lakásokban és a szabadban.

Több ezer gyermek tért vissza az ausztráliai Sydney iskoláiba hétfőn, miután közel négy hónapig otthon kellett maradniuk.

Ausztrália legnagyobb városa enyhített a korlátozásokon azt követően, hogy jelentősen megemelkedett a beoltottak száma. A vártnál gyorsabb oltásfelvétel előre hozta a korlátozások további feloldását néhány nappal, miután Új-Dél-Walesben, amelynek Sydney a fővárosa, a teljesen beoltottak aránya meghaladta a 80 százalékot a 16 éven felüliek körében.

A hatóságok korábban azt ígérték, hogy megkezdik a korlátozások enyhítését, amint az arány elérte a hetven, nyolcvan és a kilencven százalékos arányt.

Már nem kell maszkot viselni az irodákban, és többen gyűlhetnek össze egy helyen a lakásokban és a szabadban. Újra kinyithatnak a szórakozóhelyek, amelyek immár korlátlan számú vendéget fogadhatnak.

Visszatérhetnek a gyerekek az óvodákba, továbbá a diákok az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig. Az idősebbek csupán a jövő héten.

Új-Dél-Walesben folytatódott a napi fertőzések csökkenő tendenciája, hétfőn az esetek az elmúlt 10 hét legalacsonyabb szintjére zuhantak. Kétszázhatvanöt esetet regisztráltak, jóval elmaradva a szeptember elején regisztrált csúcsértéktől, az 1599 megbetegedéstől.

A szomszédos Victoria állam 1903 új megbetegedésről számolt be, egy nappal korábban pedig 1838-ról. Az állam hatóságai vasárnap azt közölték, hogy Melbourne, az állam fővárosa pénteken feloldja az egészségügyi zárlatot, mert az államban napokon belül elérik a 70 százalékos beoltottságot.

Az ausztráliai Melbourne az a város, ahol a leghosszabb ideig volt érvényben vesztegzár a koronavírus-járvány miatt. Melbourne-t hatodik alkalommal, augusztus 5-én vonták karantén alá, az itt élők összesen 246 napot töltöttek már zárlat alatt a világjárvány idején.

A 25 milliós Ausztráliában a közegészségügyi intézkedéseknek is köszönhetően sikerült nagyon alacsony szinten tartani a koronavírusos esetek számát, a fertőzőbb és veszélyesebb delta variáns terjedését azonban nem sikerült megfékezni.

Az országban mind ez idáig 143 ezer igazolt fertőzöttről és több mint 1531 halálos áldozatról tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában