felmérés

2017.11.21. 07:11

Sydneyi egyetemek: sok külföldi vendégmunkásnak nem fizetnek rendes bért az ausztrál munkaadók

A külföldi vendégmunkások és diákok körülbelül egyharmadának csak az elvárható minimális bér felét fizetik ki az ausztráliai munkaadók – állapította meg két sydneyi egyetem kedden nyilvánosságra hozott közös jelentésében.

A felmérésben részt vevőknek egy kis százaléka számolt be arról, hogy a munkaadója „letétet” kért tőle az állásért, volt akitől akár ezer ausztrál dollárt (200 ezer forint). Mások arról számoltak be, hogy miután megkapták a bérüket, munkaadójuk visszakérte ennek egy részét. A válaszadók egy kis része úgy nyilatkozott, hogy munkaadója elkobozta az útlevelét alkalmazása idejére.

A felmérést végzők – az Új-dél-walesi Egyetem és a Sydneyi Műszaki Egyetem kutatói – 107 ország 4322 vendégmunkását kérdezték meg tapasztalataikról. A válaszok alapján megállapították, hogy bizonyos esetek kimerítik a munkára kényszerítés bűntettét.

„A külföldi vendégmunkások és diákok csaknem egyharmada 12 dollárt (2400 forint) keresett óránként, vagy még ennél is kevesebbet. Ez körülbelül fele annak, amit a vendégmunkások által általában végzett munkával lehet keresni”. Minden nagyobb nemzet fiai beszámoltak arról a tanulmány szerint, hogy arcátlanul kevés bért adtak nekik, de az ázsiaiakat jobban kihasználják, mint az európaiakat vagy az amerikaiakat – olvasható a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában