Ellenőrzés

2021.04.30. 11:30

Szabályszerűen gazdálkodott a Fidesz és a KDNP 2018-2019-ben

Szabályosan gazdálkodott a Fidesz és a KDNP 2018-2019-ben, a könyvvezetés és a gazdálkodás során betartották a jogszabályi előírásokat, ezzel biztosították a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken.

A közlemény szerint a számvevőszék azt ellenőrizte, hogy megfeleltek-e a Fidesz és a KDNP által közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak, betartották-e a kormánypártok a könyvvezetés és gazdálkodás során a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, és szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használtak-e fel a működéséhez 2018-2019-ben.

A Fidesz 2018-ban 1,541 milliárd, 2019-ben 967,8 millió, a KDNP 2018-ban 168,8 millió, míg 2019-ben 180,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült – írták.

A vizsgálat során az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz és a KDNP gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, így közpénzekkel gazdálkodás átlátható és ellenőrizhető volt. A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása mindkét pártnál a jogszabályi előírások szerint történt. A pártok kialakították és működtették a gazdálkodásukkal kapcsolatos ellenőrzés rendjét is – tudatták.

Ismertették: a pártok a 2018-as és a 2019-es pénzügyi kimutatásaikat a jogszabályi előírások szerint készítették el, azok közzétételéről határidőben gondoskodtak, ezzel biztosították gazdálkodásuk átláthatóságát. Működésükhöz a forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel, tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadtak el, a vagyonnal való gazdálkodás szabályait meghatározták, működésük során a vagyon felhasználása törvényes volt.

A KDNP a 2016-2017. évi gazdálkodásának számvevőszéki ellenőrzésekor tett megállapításokra intézkedési tervet készített, és az ellenőrzött időszakot követően lépéseket tett a feltárt hiányosságok megszüntetéséért – írták, hozzátéve: az intézkedési tervben foglaltak ellenére azonban párt gazdasági vezetője nem gondoskodott a számviteli politika kiegészítéséről, és az intézkedési tervben vállalt határidőre nem hoztak létre felügyelő bizottságot.

Az ÁSZ a Fidesz elnökének egy, a felügyelőbizottság tagjainak alapszabályban történő kijelölésére vonatkozó javaslatot tett. Az ellenőrzés során a párt lépéseket tett a feltárt hiányosság megszüntetéséért. A KDNP elnökének pedig egy, a számviteli politika jogszabályi előírás szerinti kiegészítésére vonatkozó javaslatot fogalmaztak meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában