Szalmonellózis

2017.12.19. 14:26

Szalmonellával szennyezett áfonyás csokoládét árusíthattak

A Nébih tájékoztatása szerint a magyarországi Rossmann üzleteibe is kerülhetett a Lengyelországban gyártott csokoládéból.

Forrás: Shutterstock.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a német hatóság bejelentése alapján, a RASFF riasztási rendszeren keresztül értesült az esetről. A szalmonella baktériumának jelenléte miatt haladéktalanul kivonták a terméket a forgalomból.

Közleményük szerint a termék neve: „Das Exquisite Heidelbeere Weisse Schokolade”, minőségének megőrzési ideje pedig: 2019. március 24.

A Nébih által közzétett fotó a csokoládéról
Forrás: portal.nebih.gov.hu

A RASFF riasztási rendszerén érkezett információ szerint a magyarországi Rossmann üzletekbe is kerülhetett a szennyezett termékekből. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyar forgalmazóval, a tételek nyomon követése folyamatban van.

Salmonella baktériumról és az általa okozott megbetegedésekről a Nébih honlapján olvashatók bővebb információk.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy amennyiben valaki fogyasztott a visszahívásban szereplő csokoládéból, illetve néhány napon belül észleli a jelzett tünetek valamelyikét, feltétlenül forduljon orvoshoz! Aki rendelkezik a fenti termékkel, egészsége megóvása érdekében ne fogyassza azt el!

Mi a szalmonellózis, és milyen tünetei vannak?

A szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

 

Borítókép: Illusztráció

Africa Studio / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában