közép-keleti feszültség

2017.11.23. 06:42

Szaúd-Arábia hétmilliárd dollár értékben vesz precíziós bombákat amerikai cégektől

Az adás-vételt valószínűleg ellenezni fogja több kongresszusi tag, mondván, hogy Szaúd-Arábia amerikai fegyverekkel öl meg civileket a jemeni háborúban – véli a Reuters hírügynökség.

A szóban forgó amerikai védelmi beszállítók a Raytheon és a Boeing, amelyek nem voltak hajlandó nyilatkozni az ügyben. Az ügylet része annak a 110 milliárd dolláros előzetes fegyvereladási megállapodásnak, amelyet Donald Trump amerikai elnök májusi szaúd-arábiai látogatásakor hoztak nyilvánosságra.

Az amerikai kongresszusban, amelynek jóvá kell hagynia minden fegyvereladást, egyre több vita volt az utóbbi időben arról, hogy az Egyesült Államok adjon-e el fegyvereket a regionális hatalom arab királyságnak és szövetségeseinek az Öböl Menti Együttműködési Tanácsban.

A washingtoni külügyminisztérium egy tisztségviselője közölte: mindaddig nem erősítik meg az eladást, amíg hivatalosan nem értesítik róla a kongresszust.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták azért, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában