Ország-világ

2021.10.24. 07:31

Százezrek személyes adatai kerültek be a baloldal adatbázisába

Különösen aggályos, hogy a választók személyes adatai külföldi szerverekre kerültek, ráadásul a sok rendszerleállás során felmerült a gyanúja annak, hogy adatszivárgás is történt – nyilatkozta Deák Dániel a baloldali előválasztás körüli visszásságok kapcsán. Mint ismert, a szivárványkoalíció háziversenyének a lebonyolításában szerepet vállaló aHang portál a szavazás második fordulójának utolsó napjaiban sms-ekkel árasztotta el a lakosságot, hogy részvételre buzdítsanak.

Budapest, 2021. október 8. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A szervezők a Magyar Nemzetnek nem adtak választ arra, hogy milyen adatbázis alapján küldték ki a politikai üzeneteket.

„A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt”

– nyilatkozta a lapnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, hozzátéve: az előválasztás azért hasznos az összefogásnak, mert a választási kampány során így könnyebben tudják mozgósítani és megszólítani a szavazókat, mivel a megadott címeken fogják majd felkeresni őket.

„Különösen aggályos, hogy a választók személyes adatai külföldi szerverekre is felkerültek, ráadásul a sok rendszerleállás során felmerült a gyanúja annak, hogy adatszivárgás is történt. Mindenesetre az adat ma a legnagyobb kincs, a multinacionális cégek is milliárdokat fizetnek azért, hogy személyes adatokhoz juthassanak”

– hangsúlyozta az elemző, aki arra figyelmeztetett: a baloldali pártok az előválasztást kihasználva most nagyon sok ember személyes adatához hozzájutottak, amit majd a kampány során politikai eszközként kívánnak felhasználni.

„Ráadásul a pártok egymás információit is megosztják, erről korábban megállapodást is kötöttek” – mondta el az elemző.

A Magyar Nemzet azzal a kérdéssel kereste meg az előválasztást lebonyolító aHangot, hogy a második fordulóban a tömeges sms-eket milyen adatbázisból küldték ki a lakossághoz, ám az aHang nem reagált megkeresésükre.

Mint ismert, számos jobboldali szimpatizáns is kapott szavazásra buzdító sms-t, ők kéretlenül kerülhettek be a baloldali összefogás adatbázisába.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a 888.hu-nak adott interjúban az előválasztásról úgy nyilatkozott: a baloldal nyilván nem öncélúan, önmagáért tartotta meg ezt a komédiát.

„Szerintem a szervezeti érdekük az, hogy a választások előtt a mozgósítható baloldali tábor elérhetőségeit begyűjtsék. Csak hát ezzel nehéz egy kampányt elvinni, úgyhogy kitalálták ezt a színjátékot vagy komédiát”

– mondta a kormánypárti politikus.

A fentieket alátámasztják Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének a szavai, amely szerint a parlamenti többség megszerzése után választ a parlament miniszterelnököt.

Gyurcsány mondatai rámutatnak arra, hogy Márki-Zay Péter kiválasztása még nem jelent garanciát arra, hogy egy baloldali győzelem esetén a legerősebb párt nyomására nem változtatják meg a kormányfő személyét.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart az Országház előtt 2021. október 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában