Járvány

2021.10.24. 17:32

Szigorítják a Horvátországból érkezők beutazási szabályait Németországban

A járványügyileg fokozottan kockázatos területek közé sorolták a német hatóságok Horvátországot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése miatt, így vasárnaptól szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak a nyugat-balkáni európai uniós tagállamból érkezőkre.

A fokozottan kockázatos besorolás azzal jár, hogy Németországba utazás előtt ki kell tölteni a kormány online beutazási bejelentési űrlapját, a határ átlépése után pedig rögtön házi karanténba kell vonulni tíz napra. A karantént csak a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek kerülhetik el.

Negatív koronavírusteszt is véget vethet az elzártságnak, de a tesztet legkorábban a karantén ötödik napján szabad elkészíttetni.

A kockázatos besorolásról közösen dönt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI), a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. Az Európai Unió tagországai közül Bulgária is ebbe a kategóriába tartozik vasárnaptól. Már korábban járványügyileg kockázatosnak minősítették a három balti országot, valamint Romániát és Szlovéniát, és további mintegy hatvan EU-n kívüli országot, köztük Szerbiát és Ukrajnát.

Németországban az utóbbi napokban jelentősen erősödött a járvány. Ezt jelzi a többi között, hogy május óta először ismét száz fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz az előző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma. A mutató értéke vasárnap reggel 106,3 volt. Egy nappal korábban pontosan 100, egy héttel korábban 72,7 volt a hétnapi fertőzésgyakoriság az RKI adatai szerint.

Az utóbbi 24 órában 13 732 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 60 százalékkal több az egy héttel korábbi 8682-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 4 466 157 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 23 halálesetet regisztráltak – szemben az egy héttel korábbi 17-tel -, a járvány áldozatainak száma így 95 100-ra emelkedett Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában