Ostrom alatt áll Európa

2020.03.06. 22:30

Szijjártó: az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot

Öt év után végre sikerült megértetni, hogy Európát, az európai embereket és az európai biztonságot meg kell védeni.

Az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot, amiatt, hogy nagyon komoly migrációs nyomással kell szembenéznie a Törökország irányából érkező nagyszámú bevándorló miatt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Zágrábban, az EU-tagországok külügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően.

Kiemelte: emlékszik arra, amikor öt évvel ezelőtt, 2015-ben vitáztak az EU külső határainál megjelenő migrációs nyomásról. A jelenlegi 27 külügyminiszterből öten voltak jelen azon a vitán.

„És amikor arról beszéltünk, hogy a határokat meg kell védeni, hogy Magyarország kerítést épít, továbbá rendőröket és katonákat küld a határra annak érdekében, hogy megvédjék az országot, akkor Budapestet a legcsúnyább jelzőkkel illették” – húzta alá.

Hozzátette: Magyarország a legdurvább nemzetközi politikai támadások középpontjában állt, a 20. századi legsötétebb diktatúrákkal hasonlították össze.

Mára azonban az akkori magyarországi álláspont vált általános európai állásponttá, hiszen a mai napon az EU az európai külső határok védelméről, a migrációs nyomással szembeni ellenállásról, valamint az illegális határátlépésekkel szembeni fellépés támogatásáról beszélt – fogalmazott Szijjártó Péter.

Úgy vélte: öt év után végre sikerült megértetni az EU-val, hogy Európát, az európai embereket és az európai biztonságot meg kell védeni. Világossá kell tenni, hogy Európába csak legálisan lehet bejönni, és világossá kell tenni, hogy semmi fajta illegális belépést nem fogunk eltűrni – mondta.

Szavai szerint történt némi trükközés az elfogadott döntéssel, mert a nyugat-balkániakkal történő együttműködés fejezetébe megpróbálták belecsempészni a migráció menedzselésére vonatkozó kitételeket. Magyarország azonban vétó szándékot jelentett be, hisz a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, a nyugat-balkáni országokkal a migráció megállításában kell együttműködni – hangsúlyozta.

Az EU öt éven keresztül elkövette azt a hibát, hogy a migrációt menedzselni és nem megállítani akarta. A vita során azonban sikerült elérni, hogy az említett rész kikerüljön a döntésből – tette hozzá.

A tárcavezető végezetül elmondta: világossá tette kollégái számára, hogy Magyarország minden körülmények között – függetlenül a nyomás mértékétől – meg fogja védeni a saját határait és a saját biztonságát. Továbbá biztosította görög kollégáját arról, hogy számíthat Magyarország szolidaritására, amikor Görögország saját határát védi az illegális bevándorlókkal szemben.

Ankara február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni, holott a török vezetés ezt vállalta a 2016 tavaszán Brüsszellel kötött megállapodásban.

Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában