Nemzetiségek Ukrajnában

2018.04.24. 15:49

Szijjártó: Példátlanul aljas ukrán támadás a kisebbségek ellen

Szijjártó Péter élesen bírálta az ukrán parlament nemzeti kisebbségi jogokat sértő újabb lépéseit, és kijelentette: Magyarország kitart a kárpátaljai magyarok érdekeinek védelmében.

A külügyminiszter azt mondta: Ukrajnában „példátlanul aljas és előre megtervezett” módon lépnek fel a nemzeti kisebbségekkel szemben – írja az MTI. A saját nyelv tanulását ellehetetlenítő oktatási törvény és a jogsértő nyelvtörvény-tervezet mellett az ukrán parlament a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvényjavaslat elfogadását sürgeti. Magyarország kitart a kárpátaljai magyarság jogainak védelmében, továbbra is fenntartja Ukrajna és a NATO közeledését korlátozó vétóját – mondta a külügyminiszter.

Az ukrán elnök a parlamenttel együtt lépésről lépésre veszi el a nemzeti kisebbségek szerzett jogait, miközben egy nemzetközi hazugságkampányban magukat a geopolitika áldozatának állítják be, és a nemzetközi jog betartóinak tüntetik fel

- hangoztatta a külügyminiszter.

Az ukrán parlament első jogsértő lépése az „első csapás” az oktatási törvény volt, amelyben jelentősen korlátozták a nemzeti kisebbségek jogait a saját nyelvük tanulásában. „Második csapásnak” a nyelvtörvény alkotmányellenessé minősítését nevezte. Jelenleg három új nyelvtörvény-javaslat van az ukrán parlament előtt, melyek 33-ra emelnék a százalékos arányt, amely fölött használni lehet a nemzetiségi nyelvet – ez pedig drámaian korlátozná a nemzeti kisebbségek jogait. A „harmadik csapás” a miniszter szerint az, hogy az ukrán elnök sürgősséggel kezdeményezte a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvény elfogadását. Noha Ukrajna a NATO-tagságra törekszik, mégis elvenné az ukrán állampolgárságot a NATO-országok kettős állampolgáraitól, mert szerinte azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Szijjártó Péter a kárpátaljai magyarok nevében elutasította ezt a kijelentést.

Bár támogatta Ukrajna vízumliberalizációját, az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási megállapodást, és gázt adtak az országnak, amikor szüksége volt rá, de

Magyarország nem enged a nemzetközi nyomásnak, hogy áldozza fel a kárpátaljai magyarság jogait a geopolitikai érdekek oltárán

- hangsúlyozta a külügyminiszter. Magyarország mindaddig fenntartja Ukrajna NATO-csatlakozásának vétóját, amíg nem állítják helyre a nemzeti kisebbségek korábbi jogait.

A Financial Times értesülésére reagálva, amely szerint a jövőben az uniós források folyósítását uniós alapértékek betartásához kötnék, a miniszter közölte: veszélyes humanitárius adományként beállítani a kohéziós forrásokat és újabb feltételeket szabni a lehívásukhoz.

Kijelentette, hazugság, hogy a fejlesztési források humanitárius adományként járnának a közép-európai országoknak, mivel azokat az európai szerződések szabályozzák.

Az európai értékekkel és szerződésekkel ellentétes lenne pluszkötelezettségek előírása

- jegyezte meg Szijjártó Péter. Felhívta a figyelmet, hogy a közép-európai országok teljesítették a szerződésben vállalt kötelezettségüket, megnyitották a gazdaságaikat a nyugat-európai országok előtt és a nyugat-európai vállalatok „óriási profitokat realizáltak” ezeken a piacokon. A szerződés szerint ugyanakkor a közép-európai országok jogosulttá váltak a fejlesztési forrásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában