NATO-ülés

2021.10.27. 12:55

Szijjártó Péter: a nemzetközi szervezetek kezdik teljesen elveszíteni a józan eszüket (videó)

Pedig pont most lenne szükség a tiszta beszédre, és arra, hogy megerősítsünk minden egyes, nyomás alatt állóországot a határőrizet fontosságában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tallinnban.

A tárcavezető a NATO keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek ülésén hangsúlyozta, hogy

Közép-Európára két dolog jelent most komoly biztonsági fenyegetést: a bevándorlási nyomás, illetve az ENSZ és az Európai Unió erről alkotott, „egyre veszélyesebbé és észszerűtlenebbé váló álláspontja”.

Utóbbi szerinte „gyakorlatilag ugyanolyan veszélyt jelent, mint maga a migráció”. Kiemelte, hogy a déli irány mellett ezúttal már kelet felől is érkeznek migránsok az EU-ba, így Lengyelország és a balti államok már fizikailag is szembesülnek azzal a helyzettel, amellyel Magyarország 2015 óta küzd.

Szijjártó Péter leszögezte: arra lenne szükség, hogy az EU és az ENSZ világossá tegye, hogy nincs helye az illegális migrációs hullámoknak.

Ezek ugyanis a „megszokott biztonsági és civilizációs kockázatok mellett” a koronavírus-járvány miatt súlyos egészségügyi veszélyeket is jelentenek, továbbá lehetőséget nyújthatnak a terroristáknak arra, hogy a bevándorlók között megbújva eljussanak a világ különböző pontjaira.

A miniszter elképesztőnek nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa kedden arra szólította fel Lettországot, hogy fogadjon be mindenkit, aki megjelenik a határain, s mindenkinek biztosítsa a menedékkérelem benyújtásának jogát.

„Olyan embereket akarnak befogadni az Európai Unióba, akik megtámadják a lengyel határőröket, akik semmilyen módon nem hajlandók elfogadni a viselkedési szabályainkat, a törvényeinket, a jogszabályainkat, akik agresszíven viselkednek velünk szemben”

- mondta.

Végezetül pedig aláhúzta, hogy ez rendkívül veszélyes politika, s ezért Közép-Európának azzal kell számolnia, hogy ha nem védi meg magát, akkor más nem fogja megvédeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában