Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

2017.10.01. 19:38

Szilágyi Péter: Magyarország továbbra is számít a délvidéki magyarságra

A délvidéki magyarság már bizonyította életerejét és példaként szolgál a Kárpát-medence magyarsága számára – hangoztatta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vasárnap Palicson a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitóján.

Szilágyi Péter kiemelte: történelmi szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy „közös értékeinket, közösen elért eredményeinket meg tudjuk védeni”.

A helyettes államtitkár szerint a huszonnégy éve folyamatosan megrendezett Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok a vajdasági magyar közösség életerejének bizonyítéka. Példaként említette, hogy az egész Kárpát-medencében egyedül a Vajdaságban sikerült kiharcolni az oktatási és kulturális önrendelkezést, így a vajdasági magyarság bátorsága utat mutat a többi magyar közösségben.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke beszédében kiemelte: a vajdasági közösség kitartását és elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 24 éve találkozik a közönség kiemelkedő művészekkel a vasárnapihoz hasonló rendezvényeken.

A vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatát idén a Szent László- és az Arany-emlékév jegyében szervezték meg.

A vendégek megtekinthetik Móser Zoltán fotóművész Tiszta szívvel, erős kézzel című tárlatát a Kárpát-medencében található Szent László-freskókról, valamint Nemes Fekete Edit kollázssorozatát, amelyet Arany János élete, gondolatvilága és művei ihlettek. Emellett bemutatták a VMMSZ tiszteletbeli elnökének, Dudás Károly írónak a Nem éltünk gyöngyszigeten című kötetét, amely a szerző emberi sorsokat bemutató válogatott írásait tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában