megállapodás

2018.06.14. 13:35

Szöul felülvizsgálja a hadgyakorlatait az Egyesült Államokkal

Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott keddi szingapúri csúcstalálkozója után bejelentette: kész felfüggeszteni a "költséges és provokatív" közös hadgyakorlatokat, amelyeket Phenjan többször kifogásolt. Észak-Korea korábban jelezte: biztonsági garanciákat vár atomprogramja leépítéséért cserébe, és ilyen ígéret szerepelt a szingapúri zárónyilatkozatban is.

Dél-Korea felül fogja vizsgálni a közös hadgyakorlatok folytatását az Egyesült Államokkal, ha Észak-Korea őszintének bizonyul az atommentesítést illetően – közölte a szöuli elnöki palota csütörtökön.

„Ha Észak-Korea őszintén végrehajtja az atommentesítés lépéseit, és jól halad az ellenségeskedés felszámolását célzó párbeszéde Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal, szükség lesz rá, hogy rugalmasan változtassunk az Északot érő katonai nyomáson, hogy eleget tegyünk a panmindzsoni nyilatkozatnak”

- szögezte le Mun Dzse In dél-koreai államfő.

A Mun és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető áprilisi csúcstalálkozóját lezáró nyilatkozatban a közeledésről, a kapcsolatok javításáról és a bizalom helyreállításáról egyeztek meg a felek.

Trump és Kim szingapúri csúcstalálkozója majdnem meghiúsult amiatt, mert Dél-Korea és az Egyesült Államok május közepén megtartotta éves közös hadgyakorlatát.

Eközben a két Korea magas rangú katonai vezetői tárgyaltak a két állam határán fekvő Panmindzsonban csütörtökön. Hírügynökségek szerint a tábornoki szinten zajló megbeszélésen – amilyet 2007 óta most tartanak első alkalommal – a határon átívelő távközlési vonalak helyreállításáról, a rendszeres párbeszédről, és egy katonai forródrótot létesítéséről tanácskoztak. Szakértők szerint a panmindzsoni megbeszélésen vélhetően a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok szüneteltetése is szóba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában