tetten érték

2019.10.09. 23:20

Titkos iratok kiszivárogtatása miatt letartóztatták az amerikai elhárítás egyik munkatársát

Ám sem a minisztérium, sem a DIA nem fedte fel, hogy a dokumentumok mely országokkal kapcsolatosak.

Letartóztatták az amerikai elhárítás egyik munkatársát, mert titkosított iratokat szivárogtatott ki a sajtónak – jelentette be az Egyesült Államok Védelmi Hírszerzési Ügynöksége (DIA) szerdán.

A 30 éves Henry Kyle Frese a DIA terrorelhárítási részlegénél dolgozott elemzőként, a külföldi országok fegyverrendszereiről készült, titkosított dokumentumokat pedig két újságírónak szivárogtatta ki 2018-ban és 2019-ben. Az igazságügyi minisztérium közleményben jelentette be, hogy a kiszivárogtatót szerda reggel tetten érték, és délután vádat is emeltek ellene. A vádirat szerint a Frese által kiszivárogtatott dokumentumok legalább nyolc újságcikkben bukkantak fel.

Közleményében az igazságügyi tárca rámutatott: a titkosított információk nyilvánosságra kerülésével „valószínűleg rendkívül súlyosan sérülnek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei”. Ám sem a minisztérium, sem a DIA nem fedte fel, hogy a dokumentumok mely országokkal kapcsolatosak.

A két újságírót, akinek Frese átadta a titkos információkat, nem nevezték meg, de a The Wall Street Journal című lap értesülései szerint a CNBC televízió nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó tudósítójáról, Amanda Maciasról és az NBC televízió egyik munkatársáról, Courtney Kube riporterről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában