Fegyveres konfliktusok

2021.06.22. 12:39

Több ezer gyerekkatonát toboroztak 2020-ban világszerte

Több mint 8500 gyereket vetettek be katonaként tavaly a világ válságövezeteiben, és mintegy 2700-an meghaltak – derült ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé beterjesztett éves jelentéséből.

Az António Guterres ENSZ-főtitkár által jegyzett hétfői beszámoló a gyerekek ellen fegyveres konfliktusok során elkövetett gyilkosságokkal, csonkításokkal, szexuális kizsákmányolással, valamint a kényszersorozásukkal és az iskolák és kórházak ellen elkövetett támadásokkal foglalkozik.

A benne foglalt adatok szerint világszerte 21 fegyveres konfliktusban mintegy 19 378 gyereket ért erőszak, többségüket Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Afganisztánban, Szíriában és Jemenben.

A jelentés 8521, katonának besorozott gyerekről tud, és további 2674-ről, akit megöltek, illetve 5748 sebesültről.

A beszámolóhoz minden évben csatolják a harcoló felek listáját is, ezzel is ösztönözve őket a gyermekek nagyobb védelmére, ám e lista régóta komoly viták tárgya: összeállítóira mind Izrael, mind pedig Szaúd-Arábia nyomást gyakorol annak érdekében, hogy ne kerüljön fel rá.

Izrael mindeddig elkerülte, hogy szerepeljen rajta, a jemeni polgárháborúba beavatkozó, Rijád vezette katonai koalíció pedig tavaly került le róla, miután korábban jemeni gyerekek ellen elkövetett atrocitásokkal vádolták.

Mérséklendő a jelentést övező vitákat a listát 2017-ben két kategóriára bontották: az egyiken azon harcoló felek szerepelnek, amelyek intézkedéseket hoztak a gyerekek védelmében, a másikon pedig azok, akik nem.

A hétfői listán több jelentős változtatás is szerepel. A második kategóriában idén csak két állami erőszakszervezet szerepel, a mianmari hadsereg és a szíriai kormányerők. Mindkettőt gyerekek meggyilkolásával, megcsonkításával, és szexuális kizsákmányolásával vádolják, az utóbbit ezek mellett pedig gyerekkatonák toborzásával, illetve iskolák és kórházak elleni támadások elkövetésével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában