Ostrom alatt áll Európa

2020.04.08. 08:47

Több mint 19 ezer migráns érkezett idén Európába

Az ENSZ adatai szerint több mint 19 ezer migráns érkezett idén Európába – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Illegális bevándorlók a Pazarkule határátkelő felé mennek a törökországi Edirne térségében 2020. március 10-én. Törökországban tartózkodó migránsok ezrei özönlöttek a görög határhoz, mert a török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő bevándorlókat és megnyitja előttük a határokat.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Tolga Bozoglu

A főtanácsadó elmondta,

a regisztrált migránsok egy része Spanyolországba, illetve Olaszországba, egy jelentősebb részük pedig az úgynevezett balkáni útvonalon keresztül Görögországba érkezett.

Kitért arra is: a koronavírus-járvány egyik hatása, hogy a migránsok nem tudnak átjutni a lezárt határokon; a balkáni útvonalon több mint 124 ezren vannak jelenleg. Őket próbálják táborokban elhelyezni, és a vírus miatt tesztelik is őket tette hozzá.

Az teljesen biztos emelte ki Bakondi György , hogy az illegális migráció a társadalmi, politikai és biztonsági kockázaton túl közegészségügyi problémákat is okoz.

Hozzáfűzte, a balkáni útvonalra többnyire Törökországból érkeznek az emberek, abból az országból, ahol az elmúlt napokban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma.

A főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is,

mintegy 100 ezer migráns van Görögországban, ahol kritikus helyzet alakult ki.

Enyhült a helyzet a török-görög határon tette hozzá , miután a török hatóságok a járványhelyzet miatt elszállították onnan a migránsokat.

Borítókép: illegális bevándorlók a Pazarkule határátkelő felé mennek a törökországi Edirne térségében 2020. március 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában