7,3-es földrengés

2017.11.13. 06:39

Több százan haltak meg Irakban és Iránban

A legfrissebb adatok szerint legalább 207-en haltak meg a leginkább Irán és Irak határvidékét sújtó vasárnapi földrengésben – jelentették hétfő hajnalban hírügynökségek.

Szarpol-e-Zahab, 2017. november 13. Az iráni diákok hírügynökösége, az ISNA által közreadott képen megrongálódott lakóépületet néznek emberek a nyugat-iráni Szarpol-e-Zahab városban 2017. november 13-án, miután előző este 7,3-as fokozatú földrengés rázta meg az irak-iráni határvidéket. A földmozgásban legkevesebb 207-en meghaltak, és közel 1700-an megsebesültek. Az epicentrumot a kelet-iraki Halabdzsa várostól 31 kilométerre mérték. (MTI/AP/ISNA/Puria Pakizeh)

Fotó: Puria Pakizeh

Az iráni állami tévé legfrissebb adatai szerint a halálos áldozatokon túl legalább 1686-an megsérültek a Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre éjszaka bekövetkezett 7,3-es erejű földmozgásban, amelyet egész Irakban és még Izraelben is lehetett érezni. A rengés középpontja 23 kilométerrel a földfelszín alatt volt, ami kis mélységnek számít, és az ilyen rengés nagyobb kárt szokott okozni.

A természeti katasztrófa az eddigi információk szerint leginkább Irán észak-nyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, ott követelte az összes iráni áldozatot. Az első jelentések még csak néhány áldozatról szóltak, ám az idő előrehaladtával a hatóságok folyamatosan egyre magasabb tették az elhunytak számát. Az északnyugati Kermánsáh tartomány kormányzója korábban közölte is, hogy az áldozatok pontos számát csak órák múlva tudják majd megállapítani.

A képen megrongálódott lakóépület törmelékében áll egy kisbusz a nyugat-iráni Szarpol-e-Zahab városban 2017. november 13-án. (MTI/AP/ISNA/Puria Pakizeh)

A Reuters hírügynökség kiemelte, hogy Irán vidéki részein sok házat sártéglákból építenek, amelyek kevésbé képesek ellenállni egy földmozgásnak mint más építőanyag.

A helyiek beszámolói szerint több kisebb utórengés is volt. A teheráni egyetem geofizikai intézete közölte, hogy három utórengés meghaladta a 4,3-as erősséget is.

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint az utóbbi három órában 12 utórengés történt, amelyek a Richter-skála szerint 3,6 – 4,7 közötti erősségűek voltak. Irakban az eddigi beszámolók szerint összesen hat ember halt meg, és mintegy harmincan szenvedtek sérüléseket. A földrengés az iraki Kurdisztán térségben pusztított. A földmozgás Törökországban is érezhető volt, de ott nem érkeztek hírek áldozatokról.

Hétfőre virradóra a világ más tájain is rázkódott a föld. Japántól 351 kilométerre egy 5,8-as erejű földrengést, míg Costa Rica partjaitól 16 kilométere egy 6,5-ös erősségű földmozgást mértek. Japánban nem okozott károkat a földrengés. Costa Rica esetében egyelőre nem tudni, hogy voltak-e komolyabb károk, de cunamiriadót nem rendeltek el.

Borítófotó: Az iráni diákok hírügynöksége, az ISNA által közreadott képen megrongálódott lakóépületet néznek emberek a nyugat-iráni Szarpol-e-Zahab városban 2017. november 13-án. (MTI/AP/ISNA/Puria Pakizeh)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában