természet

2017.12.11. 19:54

Több mint százezer háztartás maradt áram nélkül Franciaországban

Az Ana nevű vihar nagy fennakadásokat okozott.

Több mint százezer háztartás maradt áram nélkül Franciaország északi és nyugati részén az Anára keresztelt szélvihar miatt – közölte hétfőn az ERDF francia áramszolgáltató.

A Météo-France francia állami meteorológiai szolgálat jelentése szerint a helyzet különösen a nyugat-franciaországi Pays de la Loire régióban aggasztó, ahol a széllökések akár az óránként 130, a térségben található Ré-szigeten pedig az óránként 160 kilométeres sebességet is elérhetik. A Météo-France ezenkívül jelentette, hogy 24 megyére narancssárga figyelmeztetést adtak ki.

A vihar következtében kidőlt fák és az áramkimaradás zavart okozott a vonatközlekedésben is Pays de la Loire-ban, illetve a vele szomszédos Bretagne régióban, az ország középső részén és a francia fővárosban is az SNCF állami vasúttársaság jelentése szerint.

A szolgálat az Ana nyomán várhatóan kialakuló széllökések, csapadék és áradások miatt az ország területének mintegy negyedén megemelte készültségi szintet.

Az észak- és kelet-franciaország autópályák üzemeltetésével foglalkozó társaság, a SANEF pedig arra kérte az autósokat, hogy a várható havazás – amelynek következtében 5 és 15 centiméter közötti hó eshet – miatt lehetőleg kerüljék el a Nord-Pas-de-Calais északi régió főbb autópályáit. Ezeken az utakon már hétfő reggel is sűrű torlódások alakultak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában