Szíria

2020.11.24. 17:41

Többen meghaltak a kurdok és felkelők közötti összecsapásokban

Az SDF harcosai rakétahajtású gránátokkal lőtték az SNA állásait.

Legalább 11 ember vesztette életét, további kettő megsebesült a kurdok és Törökország által támogatott lázadók közötti összecsapásokban Szíria északi részén – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű aktivistahálózat és egy szóvivő.

A brit székhelyű szervezet szerint a harcok azt követően törtek ki, hogy Törökország által támogatott felkelők megpróbáltak behatolni a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség harcosai által irányított állásokba Áin Íszában. Az összecsapásokban 11 lázadó lelte halálát. Az OSDH szerint az SDF is veszített embereket, de hogy mennyit, azt az aktivistahálózat nem tudatta.

Juszuf Hammúd, az Ankara által támogatott Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy az SDF harcosai rakétahajtású gránátokkal lőtték az SNA állásait, megsebesítve legalább két embert.

Mindeközben robbanás rázta meg az Aleppó tartomány északi részén található, a Törökország által támogatott felkelők uralta al-Báb városát, legalább öt ember meghalt, 19 megsérült – jelentette az OSDH.

Az SNA a korábbi, hasonló támadásokért az SDF-t tette felelőssé. Törökország terrorszervezetnek és a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségesének tartja az SDF-t. Törökország tavaly októberben offenzívát indított Szíria északi részén, és számos területről kiűzte a kurdokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában