gyújtogatásra gyanakszanak

2017.10.16. 09:39

Tombol a tűzvész Spanyolországban és Portugáliában

Legalább kilenc ember életét vesztette a Portugáliában és Északnyugat-Spanyolországban vasárnap óta tomboló erdőtüzekben.

A tüzeket az okozta, hogy a térségben hónapok óta súlyos szárazság van, és az évszakhoz képest magas hőmérsékleteket mérnek. A lángokat felerősítették és szétterjesztették a Brit-szigetek irányába tartó Ophelia hurrikán széllökései.

Portugáliában hatan, Spanyolországban pedig hárman haltak meg.

Portugál tűzoltó térdel az ország középső térségében pusztító erdőtűz füstjében Vila Nova de Poiares településen 2017. október 15-én. (MTI/EPA/Paulo Novais)

Mindkét országban több ezer tűzoltó küzd a lángok ellen. Spanyolországban hétfőre virradóra 150, Portugáliában valamivel több, mint 100 tűzfészek volt. Az előrejelzések szerint hétfőtől csapadék és alacsonyabb hőmérséklet várható a térségben, és ez segítheti majd a tűzoltók munkáját.

Az északnyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösség kormányfője szerint számos tűzesetet szándékosan idéztek elő. A régió központjában, Vigo városában ki kellett üríteni egy bevásárlóközpontot és egy autógyárat, illetve többen arra kényszerültek, hogy átmenetileg elhagyják otthonaikat.

A portugáliai erdőtűzben leégett raktárépületek egyikét nézi egy férfi Cruzamento de Poiares településen 2017. október 15-én. (MTI/EPA/Paulo Novais)

Portugáliában becslések szerint az év eleje óta már összesen 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2005 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.

Borítófotó: A Portugália középső térségében pusztító erdőtűzben kigyulladt üdülők egyikét locsolja egy tűzoltó Praia da Vieiránál 2017. október 15-én. (MTI/EPA/Ricardo Graca)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában