Negatív tendencia

2021.06.22. 20:46

Tovább romlik a közbiztonság a bevándorlók miatt Olaszországban (videó)

Egy büntetett előéletű ghánai férfi késsel fenyegette a járókelőket a római Termini pályaudvaron, a ventimigliai rendőrség egyik rendőrét pedig megtámadta egy harmincéves iraki, aki az egyenruhás combjába vágott egy törött üveget. Milánóban a migránsok illegálisan létrehozott piacon árulnak lopott holmikat.

Migrants line up after disembarking on the southern Italian Pelagie Island of Lampedusa on May 17, 2021. - More than 1,400 migrants arrived on the Italian island of Lampedusa at the weekend, sparking calls from far-right politicians for action to stem the flow, amid fresh moves by Italian authorities against the rescue boats who operate in the central Mediterranean. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

Késsel fenyegette meg egy ghánai menedékkérő a római Termini pályaudvaron a járókelőket és a kiérkező rendőröket is. A többszörösen büntetett előéletű migránst csak úgy tudták megfékezni, hogy az egyik járőr ágyékon lőtte. A férfit ezek után kórházba szállították, de nincs életveszélyben – írja a V4NA hírügynökség.

A Termini pályaudvar és a környéken fekvő utcák egyre elhanyagoltabb állapotban vannak. Az állomás az ország legnagyobb vasúti csomópontja, és közel található Róma turisták által is kedvelt Monti negyedéhez. A területet ennek ellenére ellepték az illegális bevándorlók és a belőlük szerveződő bandák, amelyek gyakran kábítószer-kereskedelemmel foglalkoznak.

A késsel fenyegetőző illegális bevándorlót többször is büntették, korábban hivatalos személyek elleni erőszak miatt tartóztatták le, illetve a múltban többször megrongált keresztény szobrokat is.

A ghánai állampolgárnak korábban elutasították a menedékkérelmét, de mivel Gambia, Elefántcsontpart, Nigéria és Ghána konzuli szolgálatánál nem indítottak el kiutasítási eljárásokat, ezért az illegális bevándorló kitoloncolása nem volt megoldható.

Giorgia Meloni olasz jobboldali politikus az esetet így jellemezte közösségi oldalán: „A szokásos őrület Rómában. A Termini állomáson egy ghánai késsel hadonászott, és csak azzal lehetett megállítani, hogy tüzet nyitottak rá. Ez csak egy újabb bűncselekmény a főváros központi pályaudvarán, ami a hivatalok tehetetlenségének következménye: ugyanis mára a bűnözők és a kábítószer-kereskedők játszóterévé vált. Szolidaritásomat, és támogatásomat küldöm az egyenruhásoknak.”

La stazione Termini è il punto di approdo di migliaia di turisti ogni giorno. E il primo impatto che si ha di " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Roma non può essere quello di stare in una giungla. La Capitale deve tornare ad essere una cittá sicura. pic.twitter.com/PNPyiCqpsy

— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 20, 2021

Antonio Tajani európai parlamenti képviselő azt írta a Twitteren: „A Termini pályaudvarra mindennap turisták ezrei érkeznek, és Róma első pillantásra nem nézhet ki úgy, mintha egy dzsungelben tartózkodnának. A fővárosnak újra biztonságossá kell válnia. Köszönet a rendőrségnek a közbiztonság fenntartásában végzett rendkívüli munkájáért.”

Nem csak a fővárosban nagy a baj

Róma után a francia határ közelében is erőszakos támadást hajtott végre egy illegális bevándorló. A rendőrkapitányság egyik segédfőnökét egy törött üveggel combon szúrta, miközben az közbelépett, hogy megállítson egy verekedést az iraki és a szudáni migráns között. A harmincéves iraki illegális bevándorlót letartóztatták, és hivatalos személy elleni erőszakért kell majd felelnie a bíróságon.

Milánóban is egyre rosszabb a helyzet. Illegális bevándorlók létrehoztak egy piacot, ahol a lopott holmikat árulják. A Viale Puglie közelében fekvő illegális piacon járt az Olasz Testvérek pártjának egyik vezetője, Riccardo Truppo és Attilio Bellucci képviselő. Felhívták arra a figyelmet, hogy az önkormányzathoz érkezett számos bejelentés ellenére az adminisztráció nem tett semmit az illegális piac felszámolása érdekében.

„Állampolgárként mélyen sajnálom, hogy itt nincsenek ellenőrzések. Több tucat illegális árus van az utcán, mégse tesz senki semmit. Valójában azzal van a gond, hogy csak azok szenvedik el a dolgok következményét, akik megpróbálnak megfelelni a szabályoknak”

- hangsúlyozta Riccardo Truppo, hozzátéve: „Videókkal és képekkel kellett dokumentálnunk, hogy bizonyítékunk van a piacról. Felszólítok minden állampolgárt, hogy ne támogassák a hallgatásukkal a törvénytelenséget, hanem mindenki, aki tudja, dokumentálja és jelentse azt.”

Borítókép: Fiatal bevándorló férfiak sora az olaszországi Lampedusa szigetén 2021 májusában

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában