Járvány

2020.03.25. 12:06

Tovább terjed a vírus Afrikában

Dél-Afrikában a legsúlyosabb a helyzet.

Hétszáz fölé emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma a Dél-afrikai Köztársaságban szerdára, és a kontinens több országában is nőtt a megbetegedések száma.

Dél-Afrikában szerdára 709-re nőtt a fertőzöttek száma – mondta el Zweli Mkhize egészségügyi miniszter. Az előző nap még csak 554 megbetegedésről tudtak az 58 milliós országban. A járványnak egyelőre nincs halálos áldozata, de két embert intenzív osztályon ápolnak

- tette hozzá a tárcavezető.

Eddig főként behurcolt fertőzésekről számoltak be a hatóságok, de mostanra egyre gyakoribbak a helyi megbetegedések, amelyek az egész országot lefedik. Az afrikai kontinensen Dél-Afrikai Köztársaságban a legsúlyosabb a koronavírus-járvány. Cyril Ramaphosa elnök hétfő este háromnapos kijárási tilalmat rendelt el, amely helyi idő szerint csütörtök éjfél után veszi kezdetét. A dél-afrikai légitársaság (SAA) – amely korábban már felfüggesztette nemzetközi járatait – az összes belföldi járatot is törölte a vesztegzár idejére.

A karantén alatt a legtöbb bolt bezár, csak a gyógyszertárak, laboratóriumok, egészségügyi ellátók, bankok, létfontosságú pénzügyi szolgáltatások, élelmiszerüzletek és benzinkutak üzemelnek.

Burkina Fasó

ban 114 fertőzöttről tudni, míg a szomszédos Elefántcsontparton 73, Ghánában pedig 53 megbetegedést regisztráltak. Szenegálban 86, Kamerunban 66, Kongóban pedig 45 ember fertőződött meg.

Nigériában 46 megbetegedésről és egy halálesetről számoltak be.

A kontinens legnépesebb államának számító Nigéria hétfőn lezárta szárazföldi határait.

Ruandában 40-re emelkedett a fertőzöttek száma. Az ország szombaton szigorú intézkedéseket léptetett életbe: bezártak a nem létfontosságú üzletek, és a helyiek csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat.

A Jack Ma Foundation (Jack Ma Alapítvány) 54 afrikai országnak ajánlott fel egészségügyi adományokat a koronavírus elleni harchoz. Uganda például 20 ezer tesztcsomagot, 100 ezer maszkot és egyéb védőfelszereléseket kapott kedden. Ma Jün (Jack Ma) az Alibaba Group multinacionális technológiai konglomerátum társalapítója és volt elnöke.

Ugandában továbbra is kilenc fertőzöttet tartanak nyilván.

Az országban szombaton jelent meg a koronavírus egy Dubajból hazatért embernél. Azóta Kampala lezárta repülőterét, csak teherszállító repülőgépeket engednek leszállni az országban. Több mint egy hónapra bezártak az iskolák és a templomok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában