Trianon 100

2020.06.02. 07:39

Trianon elfelejtésére buzdít Gyurcsány

Kifejezetten a magyar baloldal sajátossága, hogy a manapság globalizmusnak hívott kommunista internacionalizmust a nemzeti érdek elé helyezi.

Más országok baloldali erői először nacionalisták és csak utána internacio­nalisták – mondta Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzetnek arról, hogy Trianon századik évfordulóján Gyurcsány Ferenc a békediktátumon való túllépést sürgette.

„Megvan a gyász ideje, és eljön az idő, amikor az életet folytatni kell. Itt az idő. Mert a fájdalomból, gyászból még nem épült sikeres nemzet. Csak értő cselekvésből” – írta Trianon százéves évfordulójáról Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke közösségi oldalán azt fejtegette: „Száz év elteltével is nehezen fogadja el Magyarország a trianoni döntést. Trianon mégsem egyesít, hanem megoszt. Megoszt, mert sokaknak ma is élő, eleven, személyes, családi, nemzeti fájdalom, másoknak viszont a történelem olyan ismerni való száraz ténye, mint például a mohácsi vész.” Szerinte a politikában és a történelemben nincs igazság, hanem jog van, ami „az erősek igaz­sága, természete szerint mindig a rész igazsága, az uralkodó többség vagy kisebbség igazsága, illetve az, amit ők annak tartanak, nyilvánítanak”.

Így aztán nincs egyetlen trianoni igazság se. Trianon igazsága mást jelent, legtöbbször ellenkező előjelet hordoz például Romániának, Szlovákiának, Szerbiának, és mást Magyarországnak – írta.

Mivel Trianon századik évfordulója csak június 4-én lesz, Gyurcsány Ferenc belekiáltott a pünkösdi csöndbe, hogy újra egyértelművé tegye vezető szerepét az ellenzéki oldalon – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán.

A politológus hangsúlyozta: a DK elnökének megnyilvánulása elsősorban kommunikációs fogásként értelmezhető, eszerint ha Orbán Viktor a kék sarokban áll, akkor ő a „vörös” sarokban melegít, mindig a tökéletes ellentétjét mondja annak, mint a miniszterelnök.

Ezzel Gyurcsány válaszút elé állítja a többi ellenzéki pártot, amelyek ha a kormány narratívájához alkalmazkodnak, úgy kiiratkoznának az összefogásból, a DK elnökéhez képest pedig csak valamilyen köztes, „langyos” álláspontot tudnak képviselni.

Gyurcsánynak teljesen mindegy, hogy a koronavírus elleni küzdelemről vagy Trianon századik évfordulójáról van szó, tartja magát a fundamentális, azaz mindent ellenző szerephez.

A lap felvetésére, hogy a baloldal mindig is képtelen volt osztozni a trianoni gyászban, Kiszelly Zoltán hangsúlyozta: kifejezetten a magyar baloldal sajátossága, hogy a manapság globalizmusnak hívott kommunista internacio­nalizmust a nemzeti érdek elé helyezi, míg más országok baloldali erői először nacionalisták és csak utána internacionalisták. Jól példázza ezt, amikor Medgyessy Péter 2002. december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén, Erdély elcsatolása évfordulóján a budapesti Kempinski Hotelben pezsgővel koccintott román kollégájával, Adrian Năstaséval vagy amikor Gyurcsány Ferenc a 2004-es népszavazáson a kettős állampolgárság ellen kampányolt. A magyar baloldal számára a Trianon okozta trauma mindig csupán zárójelben, lábjegyzetként szerepel, míg annak területszerző nyerteseivel megértőbbnek bizonyul – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában