fenntartja fenyegetését

2018.07.30. 22:45

Trump dicsérte az olasz migrációs politikát

A két elnök megbeszélésének fő témája az illegális bevándorlás volt, de szóba került az Oroszország elleni szankció is fenntartása is.

Washington, 2018. július 30. Donald Trump amerikai elnök (j) és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kezet fog a megbeszélésük végén a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2018. július 30-án.

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Mark Wilson

Donald Trump amerikai elnök az olasz kormány migránspolitikáját dicsérte a Giuseppe Conte olasz kormányfővel folytatott tárgyalásain, és a közös sajtóértekezleten azt is közölte: szívesen találkozna az iráni elnökkel.

A Fehér Házban tartott közös tájékoztatón Donald Trump leszögezte: az olasz kormányfő az országára nehezedő migrációs nyomás okán is látogatott Washingtonba. Hozzátette: az Egyesült Államoknak is szüksége van határai biztonságának garantálására, és megismételte előző napi fenyegetését, miszerint ha a demokraták nem szavazzák meg az amerikai-mexikói határon építendő fal anyagi támogatását a kongresszusban, készen áll arra, hogy a kormány munkája leálljon.

Trump a tárgyalások megkezdése előtt a Fehér Ház ovális irodájában – a szokásos rövid sajtófotózáskor – újságíróknak már hangsúlyozta, hogy egyetért az olasz kormány migrációs politikájával és méltatta az olasz kormányfőt, aki – mint fogalmazott – „nagyon kemény álláspontot képvisel a határvédelem ügyében, olyan álláspontot, amelyet kevés ország, és őszintén szólva, szerintem neki van igaza”.

A tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten az amerikai elnök elmondta: elsősorban gazdasági és kereskedelmi témákat vitattak meg, köztük a tisztességtelen kereskedelem problémáit is.

Giuseppe Conte bejelentette: Donald Trumppal egyetértésben Olaszország nemzetközi konferenciát rendez Líbiáról, a líbiai helyzet stabilizálásáról. Líbiából indul útnak az észak-afrikai migránsok elsöprő többsége.

Donald Trump újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: szívesen találkozna az iráni elnökkel, nincsenek előfeltételei, de készen áll a találkozóra „bárkivel” az iráni vezetésből, ha erre jelzés érkezik Teheránból. „Nem tudom, vajon az irániak készen állnak-e egy ilyen találkozóra” – fogalmazott.

A két politikus szólt az Oroszország elleni szankciókról is. Giuseppe Conte hangsúlyozta: a szankciókat „nem lehet egyik pillanatról a másikra felszámolni”, de reményét fejezte ki, hogy a büntető intézkedések nem sújtják a civil társadalmat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a római kormány kész a párbeszédre a moszkvaival.

Álláspontjához csatlakozott Donald Trump is, aki kijelentette: „a szankciók maradnak úgy, ahogy vannak”.

A sajtóértekezleten Donald Trump ismét ostorozta Németországot, amely szerinte nem költ eleget a NATO számára szükséges katonai költségvetésre.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában

Forrás: MTI/EPA pool/Mark Wilson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában