Járvány

2021.01.31. 17:33

Tüntetés volt a korlátozások ellen Prágában

Az Emberek vagyunk, nem lehet minket kikapcsolni jelszó jegyében lezajlott akciót a Chcípl PES (Megdöglött a Kutya) civil mozgalom rendezte.

Mintegy másfél-kétezer ezer ember tüntetett vasárnap délután Prágában a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen.

Az Emberek vagyunk, nem lehet minket kikapcsolni jelszó jegyében lezajlott akciót a Chcípl PES (Megdöglött a Kutya) civil mozgalom rendezte. A PES, a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedésekben a létüket látják veszélyeztetve.

A Vencel téren lezajlott tüntetés résztvevőinek többsége megsértette a kötelező óvintézkedéseket azzal, hogy maszk nélkül vett részt az akción, és nem tartották be a két ember közötti kötelező, legalább kétméteres távolság sem.

A rendőrség több ízben is felszólította a tüntetőket az érvényes intézkedések betartására, de erővel nem avatkozott közbe. Számos tüntető cseh zaszlót lengetett, a transzparenseken pedig az állt, hogy a kormány ne nézze a lakosságot gyereknek, követelik a szabad mozgást és a kormányzati korlátozások megszüntetését. Néhány felszólaló erélyesen tiltakozott a koronavírus-oltások ellen is. A résztvevők kormányellenes jelszavakat skandáltak és szabadságot követeltek.

A Megdöglött a Kutya mozgalom céljai elérése érdekében petíciót is megjelentetett az interneten, amelyet eddig mintegy tízezer ember írt alá.

Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. A hivatalos, négy sávra osztott százpontos kockázati táblázaton az érvényben lévő óvintézkedések a legsúlyosabb 5. sávnak felelnek meg, míg a reális helyzetet kifejező mutató a 4. sávban van.

A kormány arra hivatkozva, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett, a hét végén tovább szigorította az óvintézkedéseket. Zárva van a boltok és szünetel a szolgáltatások többsége, éjjeli kijárási tilalom van érvényben, és szombattól kezdve a külföldiek csak indokolt esetben léphetnek be Csehországba.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint a korlátozó intézkedéseket csak akkor enyhítik, ha a kórházakban kezeltek száma 3 ezer alá esik.

Szombaton a cseh kórházakban mintegy 5500 személyt kezeltek, közülük mintegy 850 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ez valamivel jobb helyzet, mint amilyen a hét elején volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában