követelések

2019.10.05. 12:59

Tüntetőkre lőttek Bagdadban a biztonsági erők

Tüzet nyitottak az iraki biztonsági erők a fővárosban összegyűlt több tucat tüntetőre pénteken, a halálos áldozatok száma kedd óta már elérte a hatvanötöt.

Az AFP francia hírügynökségnek a bagdadi tüntetők azt mondták, a biztonsági erők nem a levegőbe lőttek, hanem az emberekre céloztak.

Rendőrségi és egészségügyi források szerint a kedden kirobbant tüntetéseknek már 65 halálos áldozatuk van. Hivatalos adatok szerint 18 ember vesztette életét a dél-iraki Násziríjában, 16-an Bagdadban haltak meg, mások pedig Amarában, Bakubában, Hillában és Nedzsefben.

Ali al-Bajáti, az iraki emberi jogi főbiztosság tagja azt mondta, hogy legalább 1610 ember, köztük a biztonsági erők 359 tagja sebesült meg kedd óta.

Péntek reggeli televíziós beszédében Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, hangsúlyozva, hogy kormánya igyekszik teljesíteni őket, ám arra is felszólította az embereket, hogy menjenek haza. Védelmébe vette továbbá a biztonsági erők szigorú intézkedéseit is, amelyeket „keserű pirulának” nevezett.

Irak legbefolyásosabb síita vallástudósa, Ali asz-Szísztáni ajatollah pénteki beszédében leszögezte: a kormánynak sürgősen válaszolnia kell a tüntetők követeléseire. Szísztáni egyúttal elítélte mind a tüntetők, mind a biztonsági erők elleni támadásokat.

Muktada asz-Szadr nagy hatalmú síita hitszónok, akinek koalíciója a legtöbb helyet szerezte meg a tavalyi iraki parlamenti választásokon, felszólította parlamenti blokkjának törvényhozóit, hogy függesszék fel parlamenti tagságukat, és bojkottálják az üléseket addig, amíg a kormány elő nem terjeszt egy olyan programot, amelyet az emberek elfogadnak. A helyi média szerint a szombati parlamenti ülés előtt kiadott nyilatkozatában asz-Szadr kiterjesztette felhívását más törvényhozókra is. A hitszónok egyben lemondásra szólította fel a kormányt és előrehozott választások kiírását követelte.

Haszan al-Kaabi, az iraki parlament alelnöke szerint a szombati ülés a tüntetők követeléseire és a tüntetések következményeire fog összpontosítani. A törvényhozók egy olyan törvényen fognak dolgozni, amely a három kormányzati ág fizetésének 5 százalékát elosztja a szegények között.

Ugyancsak pénteken egy, az iráni állami televíziónak nyilatkozó magas rangú iráni ajatollah, Mohamed Imámi-Kásáni Izraelt és az Egyesült Államokat tette felelőssé az erőszakért, és a közelgő síita ünnep előtt nyugalomra intette az embereket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, Marta Hurtado a szólásszabadság tiszteletben tartására szólította fel Bagdadot, valamint aggodalmát fejezte ki a hatóságok erőszakos fellépése miatt. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) aggodalmát fejezte ki a lőfegyverek használata, valamint a civil halálos áldozatok és sebesültek növekvő száma miatt.

A fővárosban, Bagdadban és további három kormányzóságban csütörtökön kijárási tilalmat vezettek be, ezt azonban már aznap sokan megszegték.

Irakban pénteken továbbra is akadozott az internet annak ellenére, hogy korábbi jelentések szerint az internetszolgáltatás helyreállt Abdel Mahdi beszéde alatt. Az internet aktivitását figyelő Netblocks csoport szerint az ország nagy részében blokkolták az internetelérést szerda este óta.

Több ország, köztük a síita többségű Bahrein, figyelmeztette állampolgárait, ne utazzanak Irakba, ahol több síita szent város is található.

Irán a tüntetéshullámot kísérő erőszakcselekmények miatt csütörtökön lezárta két iraki határátkelőjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában