egyezség

2019.07.02. 19:14

Tusk: egyre közelebb a megoldás

A megoldás egyre közelebb van – írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében kedden. Diplomáciai források szerint egyetértés mutatkozik Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését illetően az európai bizottsági elnöki posztra.

A sajtóhoz eljutatott információk szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése mellett egyetértés mutatkozik Charles Michel belga liberális miniszterelnök jelölésére Európai Tanács vezetésére.

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács Szergej Sztanyisev volt bolgár szocialista miniszterelnököt jerlölné az Európai Parlament következő elnökének, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének székében pedig Josep Borrell spanyol külügyminisztert látnák szívesen.

Információk szerint a négy uniós vezetői posztot tartalmazó csomag elfogadását egyedül Németország ellenzi, de nem a német védelmi miniszter bizottsági elnöki jelölése miatt. Angela Merkel német kancellár koalíciós partnereivel is egyeztetni kívánja, mielőtt zöld jelzést ad a Donald Tusk által is támogatott csomagnak – közölték.

Diplomáciai források közölték, a német Mafred Weber bizottsági elnöki, valamint Maros Sefcovic, az EU jelenlegi energiaügyi biztosa korábbi támogatottsága az uniós külügyi szolgálat vezetésére gyakorlatilag teljesen megszűnt, ahogy Frans Timmermans holland szociáldemokrata politikus legfeljebb az Európai Bizottság egyik alelnöki székében foglalhatna helyet.

A visegrádi országok miniszterelnökei a rendkívüli EU-csúcs harmadik napjának délelőttjén találkoztak, hogy egyeztessék álláspontjukat az uniós intézmények vezető beosztásairól folyó tárgyalások keddi megkezdése előtt. Diplomáciai források úgy tudják, a V4-ek Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését támogatják az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére. Körükben teljes az egyetértés arról, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata politikus nem elfogadható a pozícióra.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában