Csend van

2018.10.28. 08:30

Tűzszünetről született megállapodás a Gázai övezetben

Nyugalom honolt szombaton este a Gázai övezetben, miután a Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet szerint egyiptomi közvetítéssel tűzszünetről született megállapodás Izraellel.

Palesztin szélsőségesek szombatra virradóra csaknem egész éjjel rakétákkal támadták Izrael területét, a hadsereg legfrissebb adatai szerint legalább 39 rakéta fenyegette az izraeli lakosságot, ebből 17-et elfogott a rakétaelhárító rendszer, a többi becsapódott különböző helyeken, de emberéletben nem esett kár. Izrael válaszul 80 légicsapást mért Gázai övezeti célpontokra.

Az Iszlám Dzsihád szerint a rakétatámadásokat az övezet és Izrael határán pénteken zajlott erőszakos tüntetéseken megölt négy palesztinért megtorlásul indították.

„Az Iszlám Dzsihád vezetősége és az egyiptomi testvérek közötti kapcsolatfelvételt követően megállapodás született egy átfogó tűzszünetről, amely azonnali hatállyal életbe lép” – jelentette be Daúd Sehab, a szélsőségesek szóvivője. Hozzátette: „Az Iszlám Dzsihád tartani fogja magát a tűzszünethez, amennyiben a megszálló erő (Izrael) is így tesz”.

Az izraeli hadsereg szóvivője elutasította kommentálni Sehab nyilatkozatát.

Alkonyatkor alábbhagyott az erőszak, s további rakétaindításokról, illetve izraeli légicsapásokról sem jelentettek a térségben.

Az izraeli hadsereg szóvivője újságíróknak nyilatkozva azt mondta szombaton: az Iszlám Dzsihádot Szíria kérte Izrael támadására, és Damaszkuszt ebben nyilvánvalóan támogatta az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat. Jonatán Konrikusz alezredes leszögezte: az izraeli válaszcsapásoknak „nem lesz földrajzi korlátjuk”. Más hírügynökség úgy idézte a szóvivőt, hogy Damaszkuszt a Szíriában jelen lévő al-Kudsz iráni alakulat biztosította támogatásáról a palesztin rakétatámadások megrendelésében.

A péntek éjjeli rakétatámadásokat feltehetőleg az Iszlám Dzsihád emberei követték el. A szervezetet Irán támogatja, és gyakran a Hamásztól függetlenül cselekszik – jegyezte meg az AP hírügynökség. Az izraeli válaszcsapások és az izraeli hadsereg Szíriára vonatkozó fenyegetése után azonban az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy szünetet tart Izrael támadásában, ha utóbbi is abbahagyja a légitámadást.

Egyiptomi biztonsági tisztségviselők közvetítenek az izraeli és a palesztin vezetés között, s folytatnak elkülönülten tárgyalásokat a felekkel, hogy helyreállítsák a nyugalmat a Gázai övezet határán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában