Összehangolt akció

2020.11.04. 18:13

Üdülési jogokkal csaló bűnszervezetet számoltak fel Budapesten

Üdülési jogokkal csaló bűnszervezetet számoltak fel a pécsi rendőrök egy összehangolt akcióban Budapesten. A gyanúsítottak csaknem négyszázmillió forint kárt okoztak mintegy hatszáz embernek – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.

A rendőrök az akció során az elkövetéssel gyanúsítható 48 éves budapesti szervezőt, további öt nőt és három férfit fogtak el kedden. Az otthonukban tartott házkutatáson órákat, ékszereket és készpénzt foglaltak le.

A rendőrségi honlapon olvasható közlemény szerint a bűnszervezet tagjai az ország több pontján szervezett előadásokra olyan embereket hívtak meg, akik szerették volna értékesíteni az üdülési jogukat. Rávették a jogosultakat arra, hogy az üdülési jog értékesítésére előszerződést kössenek velük, az értékesítésért pedig jutalék címén előre pénzt szedtek be, illetve utaltattak a társaság számlájára a többségében időskorú sértettekkel.

A csalók később a további pénzszerzés reményében ismét rendezvényt szerveztek a korábbi meghívottaknak, mondván, sikeres volt az értékesítés, sőt magasabb vételárat ajánlottak. Az előzőleg kötött szerződéseket elvették, és egy új szerződést adtak át a sértetteknek, akiknek ezután a vételár-különbözetből adódóan ismét jutalékot kellett fizetniük.

Külföldi cégek, illetve külföldi magánszemélyek aláírásaival ellátott adásvételi szerződéseket adtak át a sértetteknek, miközben ezek a cégek és személyek valójában nem kívánták megvásárolni az üdülési jogot.

A szervezet tagjai az üdülési jogok értékesítéséért semmit nem tettek, pusztán a jutalékot csalták ki az ügyfelektől. Ígéretet tettek arra is, hogy amennyiben nem sikerül az értékesítés, a jogot az ő cégük vásárolja meg egy év elteltével, azonban a társaságot egy év után már nem lehetett elérni.

A csalók 575 embert tévesztettek meg, és mintegy 370 millió kárt okoztak nekik.

A bűnszervezet tagjai ellen üzletszerűen elkövetett csalás miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában