békülés

2019.03.01. 14:08

Újraindítaná az északkal közös gazdasági programokat Dél-Korea

Így próbálnák meg arra ösztönözni a kommunista vezetést, hogy leszerelje le atomfegyvereit.

Mun Dzse In dél-koreai egy pénteki tévébeszédében azt közölte, meg akarja beszélni az Egyesült Államokkal, hogy Szöul újraindítaná Phenjannal közös gazdasági programjait, így próbálnák meg növelni Észak hajlandóságát arra, hogy leszerelje atomfegyvereit.

A bejelentés előzménye, hogy megállapodás nélkül fejeződött be csütörtökön Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-korai vezető hanoi csúcstalálkozója, mert az amerikai fél szerint Phenjan túl sok szankciókönnyítést követelt, miközben cserébe csak keveset tett volna a leszerelés terén. Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter erre reagálva azt mondta: Washington elszalasztott egy lehetőséget, „amelyből lehet, hogy nem lesz több”, mert Phenjan nem változtat az álláspontján abban az esetben sem, ha az Egyesült Államok felajánlja újabb tárgyalások lehetőségét.

A megállapodás hiánya kellemetlen a dél-koreai elnök számára, mert az, hogy sikerül-e folyamatosan szorosabbra fűzni a Korea-közi kapcsolatokat, függ az amerikai-észak-koreai nukleáris tárgyalások sikerességétől.

A globálisan fontosabb nukleáris tárgyalások árnyékában Mun a Korea-közi kapcsolatok stabilizálására koncentrál, viszont Washington – amely a gazdaságot a fő nyomásgyakorló eszközként akarja használni Észak-Koreával szemben – túl engedékenynek ítéli meg Munt Phenjannal szemben.

„Arra törekszem, hogy egy új korszakot nyithassunk a Koreai-félszigeten, amelyet a béke és a gazdasági virágzás fog jellemezni”

- jelentette ki a dél-koreai elnök beszédében, amelyet a japán gyarmati uralom elleni 1919-es felkelés kerek évfordulója alkalmából mondott el.

Viszont ha a nukleáris tárgyalások kudarcba fulladnak, akkor Mun komoly dilemma elé kerül: folytassa a kapcsolatok erősítését Északkal, vagy csatlakozzon az Egyesült Államokhoz a nyomásgyakorlásban. Ezért azzal a felhívással fordult a két Korea népéhez, hogy folytassák az együttműködést, ami ösztönözheti a nukleáris tárgyalásokat az Egyesült Államok és Észak-Korea között.

Ez konkrétan például azt jelenti, hogy újraindítanák a Keszong határvárosban lévő közös ipari park működését, vagy hogy felújítanák a dél-koreai szervezett turistautakat a festői szépségű északi Gyémánt-hegyre. Az érvényben lévő szankciók alatt ezek nem lehetségesek. Mun javaslatot tett egy Phenjannal közös gazdasági bizottság megalakítására is a tengődő észak-koreai gazdaság fejlesztésére, ami szintén csak a szankciók feloldásával, vagyis az észak-koreai atomprogram felszámolásával volna lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában