állandó fenyegetés

2021.06.12. 12:30

Újult erővel térhet vissza a terrorizmus a fejlett világba

A koronavírus-járvány csökkenő esetszámai és a korlátozó intézkedések feloldása ismét teret adhat a terrorista támadásoknak, hívják fel rá a figyelmet.

Candles burn to commemorate the victims of the terrorist attack at one of the crime scenes along the Seitenstettengasse in front of the synagogue, as a shield on the ground reads "No to terrorism", in the centre of Vienna, Austria, on November 8, 2020. - The Austrian government ordered the closure on November 6 of two mosques in the capital Vienna frequented by the jihadist gunman who shot dead four people in the city centre earlier in the week. The shooting on November 2 was Austria's first major attack in decades and its first blamed on a jihadist, identified as 20-year-old Kujtim Fejzulai, who was killed by police. (Photo by HERBERT PFARRHOFER / APA / AFP) / Austria OUT

Forrás: AFP / APA

Fotó: Herbert Pfarrhofer

A koronavírus-járvány, és az azt követő gazdasági nehézségek hónapokon keresztül elvonták a terrorizmusról a média figyelmét, így a fősodrú média nem foglalkozott a támadásokkal. Korábban, a tragikus események sokkal több műsoridőhöz jutottak, mint most, ezért egyre kevesebb szó esik a dzsihadisták által elkövetett támadásokról, illetve az elmúlt időszakban a korlátozó intézkedések hatására csökkent Európában a terrorfenyegetettség – írja a V4NA hírügynökség.

Viszont a biztonsági kérdésekről való figyelem elterelődése lehetővé tette, hogy szélsőséges csoportok új célpontokat találjanak, illetve tagokat toborozzanak,

hívja fel rá a figyelmet az Inside Over.

A koronavírus és a terrorizmus összefüggését az is bizonyítja, hogy 2020-ban milyen időszakokban hajtottak végre iszlamisták terrorcselekményeket. Január 3-án és február 2-án Párizsban és Londonban is késsel támadtak ISIS szimpatizánsok a járókelőkre. Később, márciustól május végéig viszont a koronavírus első hulláma alatt nem rögzítettek Európában szélsőségesek által elkövetett nagy támadást.

Később a dzsihadisták, az ISIS és az Al-Kaida a járvány első hullámának vége után újabb támadásokat hajtott végre Európa-szerte. Június 20-án, a korlátozások részleges feloldása után Reading angol városban egy ISIS szimpatizáns járókelőket szúrt le egy késsel, ezzel három embert megölve. Ősszel, a második hullám beköszönte előtt erőteljes terrorhullám sújtotta a kontinenst. Először Nizzában, egy néhány héttel korábban Lampedusa szigetén partot ért illegális bevándorló megölt három embert egy székesegyházban. Novemberben pedig Bécsben négy ember vesztette életét egy késes támadás során. Novemberben viszont a második hullám egyik legsúlyosabb szakasza következett, ennek következtében ismét nem regisztráltak sehol Európában újabb támadásokat.

A terrorizmus ugyanakkor a Közel-Keleten és Afrika szubszaharai térségében soha nem látott méreteket öltött. Az ISIS és az Al-Kaida ezeken, a gyengébben fertőzött területeken tudta megmutatni, hogy még mindig ural bizonyos területeket.

Ezek alapján, a terrorizmus Európa-szerte is visszatérhet a csökkenő esetszámoknak, és az oltásoknak köszönhetően.

Az új támadások mellett az olasz védelmi tanács arra is felhívja a figyelmet, hogy „a járvány rontja a legsérülékenyebb társadalmi csoportok helyzetét, ami humanitárius és biztonsági következményekkel is járhat”.

A tanács szerint, „ezen összefüggés alapján, a transznacionális terrorizmus új erőre kaphat, és továbbra is aggasztó fenyegetés marad, amit állandó és szigorú fellépéssel kell visszaszorítani.”

Borítókép: a bécsi terrortámadás áldozataira emlékeztek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában