csecsemőhalandóság

2018.02.20. 05:55

UNICEF: a pakisztáni újszülöttek túlélési esélyei a legrosszabbak

Japánban egy újszülöttnek majdnem ötvenszer akkora esélye van a túlélésre, mint Pakisztánban – derült ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kedden közzétett jelentésből.

This picture taken on December 26, 2017 shows an Afghan paediatrician examining a newborn baby at a maternity ward in the Malalai Maternity Hospital in Kabul. January 1 is Samad Alawi's birthday. It's also the birthday of his wife, his two sons, 32 of his friends and thousands of other Afghans -- a date chosen for convenience by a generation who do not know when they were born. /

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Shah MARAI

A csecsemőhalandósággal foglalkozó dokumentum szerint a statisztikák azt mutatják, hogy Pakisztánban minden 22., a Közép-afrikai Köztársaságban 24., Afganisztánban pedig 25. újszülött nem éli meg az egy hónapos életkort. Évente világszerte 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában, közülük egymillióan születésükkor.

Az UNICEF rangsorolásában a legrosszabb mutatókkal rendelkező tíz államból nyolc a Szaharától délre fekvő afrikai ország. Köztük van Szomália, Lesotho, illetve a nyugat-afrikai Bissau-Guinea, Mali és Elefántcsontpart. A jelentés megállapításai szerint mindenek előtt a szegénységre és a fegyveres konfliktusokra vezethető vissza, hogy a terhes nők ezekben az országokban nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója hangsúlyozta: a legtöbb újszülött-halálozás elkerülhető volna. A csecsemőhalandóság az UNICEF szerint főleg a koraszülésre, valamint a születésnél fellépő komplikációkra vezethető vissza, emellett a fertőzések – a tüdő- és agyhártyagyulladás, illetve a vérmérgezés – is szerepet játszanak. A világszervezet Gyermekalapja ezért fontosnak tartja, hogy a várandós nőket szakképzett szülésznők gondozzák, legyen hozzáférés fertőtlenítő szerekhez, tiszta ivóvízhez és a megfelelő táplálkozás is biztosítva legyen. Az UNICEF külön említi a szülés utáni szoptatás és bőrkontaktus kiemelt szerepét. Fore kiemelte, hogy a legtöbb veszélyeztetett újszülött megfizethető és hatékony megoldásokkal megmenthető lenne.

Az újszülöttek túlélési esélyei Japánban, Izlandon, Szingapúrban és Finnországban a legnagyobbak. A világ államait felsoroló listán Magyarország a 16. helyen szerepel Lengyelországgal együtt. Az UNICEF statisztikája szerint Magyarországon 357 csecsemőből egy hal meg életének első hónapjában.

Japánban, ahol a legalacsonyabb a csecsemőhalandóság, ez az arány 1:1111-hez. A felkelő nap országában egy újszülöttnek majdnem 50-szer akkora esélye van a túlélésre, mint Pakisztánban.

Borítókép: Afgán gyerekorvosok két újszülöttet vizsgálnak

Forrás: AFP/ Shah Marai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában