üzenetet akart küldeni

2018.10.06. 07:41

Vádat emeltek a Fehér Házba gyanús leveleket küldő férfi ellen

A levelek egyike sem jutott el a címzetthez, mert már a postázóban kiszűrték őket.

Vádat emeltek a korábban ricinesnek vélt leveleknek a Fehér Házba és a Pentagonba küldésével gyanúsított férfi ellen, akár életfogytiglant is kaphat, ha bűnösnek találja a bíróság – közölte pénteken az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője.

A 39 éves volt tengerészgyalogos, William Clyde Allen III. csütörtökön ismerte be, hogy leveleket küldött Donald Trump amerikai elnöknek, Christopher Wray FBI-főnöknek, James Mattis védelmi miniszternek és John Richardson admirálisnak, a tengeri hadműveletek irányítójának címezve. A borítékokról eleinte azt gyanították, hogy mérgező ricint tartalmaznak, de később kiderült, hogy csak ricinusmag van bennük, amelyből kinyerhető a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga.

A ricinből a szervezetbe jutva egy csöppnyi mennyiség is fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet. Nincs ismert ellenszere.

Allen állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy „üzenetet akart küldeni”, de nem részletezte indítékát és célját.

A férfi 1998 és 2002 között szolgált a haditengerészetben, a második legalacsonyabb rangig jutott, mielőtt leszerelt. A hatóságok szerint nem volt nehéz megtalálni, ugyanis a szeptember 24-én feladott leveleken rajta volt a neve és a címe is. Szerdán tartóztatták le az utahi Logan városban.

A hatóságok tudatták azt is, hogy Allen már korábban is megfenyegette az amerikai kormányzatot: 2015-ben a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) küldött egy levelet, amelyben Barack Obama akkori elnök megölését helyezte kilátásba. Tavaly pedig robbantással fenyegetett meg egy texasi légi támaszpontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában