elismerés

2020.09.26. 18:32

Varga Mihály: ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme

A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy „ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme” – mondta a pénzügyminiszter szombaton Esztergomban, ahol Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót.

Esztergom, 2020. szeptember 26. A Szent István-díjjal kitüntetett Méry Gábor felvidéki könyvkiadó, a Méry Ratio Kiadó alapítója (j2) az elismerés átvétele után a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma koronatermében 2020. szeptember 26-án. Balról Varga Mihály pénzügyminiszter (b2), Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezõ, a Magyar Mûvészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, a díjat odaítélõ alapítvány kuratóriumának elnöke (b) és Bihari Antal, a díj alapítója, a kuratórium tagja (j). A 2020-ban tizennyolcadik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképezõ szobor Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászmûvész alkotása; a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete elõtt. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI / Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Varga Mihály kiemelte: „Az a törvény, melyet nemzeti összetartozásunkról a polgári, nemzeti kormány alkotott, a magyarok nagy többségének közös akaratát, közös érzését fejezi ki.”

A szabadságért, függetlenségért és a magyarság összetartozásáért folytatott évszázados küzdelem után különösen erős jelentése van az összmagyarságért véghezvitt tettnek – jelentette ki a miniszter.

Jankovics Marcell, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke „a nemzetet magához térítő” küldetésnek nevezte a Méry Ratio Kiadót alapító Méry Gábor kiadói munkásságát. Azt mondta, a kiadó kultúrtörténeti és művészeti kiadványaival pontos képet ad arról, ami a magyarsággal történt és történik.

Az ünnepségen Szent István-emlékéremmel ismerték el Balla András esztergomi fotóművész több évtizedes művészeti és közéleti tevékenységét.

Balla András az érmet egy későbbi időpontban veszi át.

A 2020-ban tizennyolcadik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása; a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma.

A Szent István-díj Alapítványt Bihari Antal, a Körzeti Televízió Esztergom vezetője 2001-ben hozta létre az összmagyarság kulturális életének segítésére, a kulturális örökség védelmére. A díjjal elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt tüntették ki, de birtokosai között van Nemeskürty István író, Makovecz Imre építész, a könyvkiadó Püski házaspár, Tőkés László református lelkész és Kallós Zoltán néprazjkutató.

Borítókép: Méry Gábor felvidéki könyvkiadó (j2) az elismerés átvétele után, balról a képen még Varga Mihály pénzügyminiszter (b2), Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke (b) és Bihari Antal, a díj alapítója, a kuratórium tagja (j) látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában